пʼятницю, 25 грудня 2009 р.

Американський сенатор закликає адміністрацію Барака Обами розглянути можливість переозброєння Грузії

ВАШИНГТОН, 24 грудня. (Наталія Буквич - УКРІНФОРМ). Адміністрація Барака Обами та європейські союзники Сполучених Штатів Америки мають розглянути можливість відновлення поставок зброї до Грузії. Про це йдеться у спеціальному звіті, представленому на розгляд Комітетові з міжнародних питань верхньої конгресової палати. Його автором виступив сенатор-республіканець від штату Індіана Річард Лугар, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.
Документ, розроблений законодавцем, має назву "Відновлення балансу: політика США та стабільність в Грузії". Головне його положення полягає в тому, що вразливість Тбілісі у військовому плані призведе до посилення нестабільності в регіоні та загострення протистояння з Москвою. Річард Лугар закликає діючу адміністрацію виробити разом з НАТО таку стратегію, яка б забезпечувала баланс між безпековими потребами Грузії та відносинами Альянсу з Російською Федерацією. "У той час, як Грузія зіткнулася із значними проблемами з отриманням від країн НАТО оснащення, аби забезпечити основні потреби власної територіальної безпеки, деякі союзники проштовхують значні військові угоди з Росією, що можуть підірвати військовий баланс", - йдеться у тексті звіту.
Сенатор звертає особливу увагу на той факт, що територія Грузії залишилася незахищеною після того, як під час протистояння з російською стороною було знищено її систему повітряної оборони. "Якщо така ситуація продовжуватиметься й надалі, то Грузія не лише гарантовано матиме проблеми із забезпеченням власної безпеки, але й залишатиметься відкритою для внутрішньої нестабільності та зовнішніх маніпуляцій, якими часто супроводжується подібна незахищеність", - попереджає законодавець.
Після російсько-грузинського конфлікту керівництво Сполучених Штатів Америки заявило про намір надати в якості допомоги Грузії додатково 1 млрд доларів США. Нещодавно адміністрація повідомила Конгрес про виділення чергового траншу в рамках цих зобов'язань на суму 242 млн доларів. Ініціатива отримала беззаперечну підтримку законодавців. У своєму звіті Річард Лугар підкреслює, що адміністрація Барака Обами вирішила не витрачати ці кошти на надання підтримки грузинським військам. Сполучені Штати Америки "під відчутним дипломатичним тиском" російської сторони перестала надавати пряму допомогу міністерству оборони Грузії, йдеться у документі.
Сенатор особливо наголошує на тому, що як би не складалися подальші відносини Тбілісі з НАТО, альянс має гарантувати, що Грузія та інші його партнери не будуть змушені самостійно забезпечувати військовий баланс в регіоні.