пʼятницю, 25 грудня 2009 р.

Лише 24% українців вважають, що оплата їх праці є справедливою - дослідження

КИЇВ, 24 грудня. /Яна Лемешенко - УКРІНФОРМ/. Порівняно з європейськими і пострадянськими країнами люди в Україні критично настроєні щодо всіх гілок влади і є найменш задоволеними життям, а також тим, як ідуть справи у країні. Про це сказав сьогодні на прес-конференції в УКРІНФОРМі "Соціальна нерівність в оцінках населення України" професор НаУКМА, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто.
На його думку, "це цікавий феномен, який пояснюється тим, що в Україні живе найбільш вимогливий народ, який пред'являє властям високі вимоги".
В.Паніотто повідомив, що Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) і Центром "Соціальні Індикатори" у період з 12 до 22 червня 2009 року у 110 населених пунктах у всіх областях України і Криму було проведено опитування щодо питань соціальної нерівності. За отриманими даними, лише 24% українців вважають, що оплата їх праці є справедливою. Подібне дослідження у Росії показало, що цей відсоток становив 20%. На таке ж запитання в країнах старої Європи ствердно відповіли від 40 до 60% населення. Думка представників нової Європи інша. Так, у Болгарії ствердно відповіли 35%, у Польщі - 20%.
На запитання "чи дуже велика відмінність у доходах" ствердно відповіли 95% українців, у РФ - 94%, у Чехії - 87%, Польщі - 84%. Попри те, що з доходами у нас велика проблема, практично всі товари продаються в Україні за європейськими цінами. "Середня зарплата в Україні в 15 разів менша порівняно з Німеччиною. Але, в той же час, у нас не видно голодних і убогих. І за кількістю новітніх і дорогих автомобілів на квадратний кілометр Берлін ні в яке порівняння з Києвом не йде. Це просто економічне диво", - підсумував професор.
Важливим виміром соціальних нерівностей є зайнятість. В Україні у регіональному вимірі вона є нерівномірною, зазначила на прес-конференції доцент, докторантка Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Світлана Бабенко. Вона повідомила, що близько третини непрацюючих у західному регіоні України, з них 12% - безробітні і лише 32% опитаних мають повну зайнятість. У Східному регіоні картина більш збалансована: всього 13% непрацюючих, з них 4,5% - безробітні. Тобто, підсумувала Світлана Бабенко, майже втричі менше, ніж на заході України. З 49% працюючих 41% зайнятий повний робочий тиждень. Проте, зауважила вона, пенсіонерів на сході України більше на 10%.
Ще одним важливим чинником, який впливає на розподіл зайнятості, є тип поселення респондентів. У сільській місцевості налічується удвічі більше безробітних порівняно з містом.
С.Бабенко зауважила, що дані опитування свідчать, що соціальні нерівності сприймаються населенням України як глибокі, несправедливі і такі, що мають значний конфліктний потенціал. При цьому оцінки населення різних регіонів мають більше спільного, ніж відмінного. Украй несправедливою сприймається опитаними ситуація, коли нерівність у доступі до вищої освіти та якісних медичних послуг залежить від рівня матеріального достатку. Менше третини опитаних вважають, що в Україні кожен має рівні умови на вступ до університету незалежно від соціального походження чи національності. Більшість опитаних упевнена: щоб зробити кар'єру в Україні та просуватись до вищих посад, треба бути корумпованим.
На сайті socialindicators.org.ua можна детальніше дізнатись про дослідження Центру "Соціальні Індикатори".