середу, 30 грудня 2009 р.

Гастрономічні орієнтири українців дедалі більше схиляються до здорової їжі

КИЇВ, 30 грудня. (Валерій Барський - УКРІНФОРМ). Враховуючи зростаючі витрати на продукти харчування, споживачі у році, що минає, стали раціональніше підходити до вибору продовольчих продуктів і дедалі більше схилятися до споживання здорової їжі. Такого висновку дійшли експерти центру соціально-політичних досліджень "Соціс", базуючись на результатах опитування міського населення України віком 16-65 років, повідомляє УКРІНФОРМ.
Як відзначається, витрати на продукти харчування у 2009 р. зросли на 7%. Якщо у 2008 році середньостатистична українська родина витрачала на їжу 1350 грн на місяць, то у 2009 році ця цифра становила 1450 грн.
Зростання є, але воно не таке велике, яке було при переході з 2007 у 2008 рік. У 2007 році люди щомісяця витрачали близько 1000 грн на продукти харчування, відзначають експерти. Дані показники, за їх словами, є усередненими для усієї України, однак для столиці вони будуть дещо вищими.
Деякий оптимізм, на думку аналітиків, викликає те, що частка людей, які витрачають усі доходи на продукти харчування, була зафіксована на рівні 13% на початку 2009 року і далі не змінювалася у бік підвищення. "Погіршення протягом усього 2009 року не було, і ми думаємо, що найближчим часом ситуація залишатиметься стабільною", - вважають вони.
Чітко також простежується, за словами дослідників, тенденція українців до поступового переходу до більш здорового харчування. Так, за результатами опитувань респондентів, видно, що споживачі дедалі частіше відмовляються від вживання продуктів зі штучними добавками, напівфабрикатів, а також рідше їдять у ресторанах швидкого харчування. "Якщо у 2008 році частка респондентів, які готували їжу вдома щонайменше кілька разів на тиждень, становила близько 56%, то у 2009 році в різні періоди вона досягала 65%", - повідомили в аналітичному відділі центру "Соціс".
Тим часом, у другій половині 2009 року і до кінця поточного року не було зафіксовано ні значної позитивної, ні негативної динаміки у споживчих настроях українців. У зв'язку з цим дослідники центру "Соціс" не чекають на початку 2010 року і найближчим часом якихось негативних змін.