середу, 30 грудня 2009 р.

Повідомлення про те, що гривню визнали найкрасивішою валютою світу, вигадали "Українці афігенні"

КІРОВОГРАД, 30 грудня. /УКРІНФОРМ/. Повідомлення про те, що Міжнародний фінансовий банк визнав гривню найкрасивішою валютою світу, виявилося міфом, вигаданим вихідцем з Кіровограду Андрієм Богдановичем. Як повідомляє УКРІНФОРМ, про це пише на своєму блозі автор текстів для команди КВК "Аляска", шоу "Українці афігенні" та інших гумористичних проектів Іван Шишман.
За його словами, Андрій Богданович з командою готувалися до запуску скетчу-шоу і з метою його розкручування писали абсолютно нереальні новини про досягнення українців. Міфи пропонувалися інтернетовським засобам масової інформації, які, не задумуючись про їх абсурдність, вивішували їх на своїх сайтах як абсолютно серйозні.
"Так на онлайн-простори потрапило досить багато нашої маячні, типу того, що українці мають намір заснувати на місяці першу місячну базу, або про те, що Джон Кеннеді насправді українець, - признається Іван Шишман. - Але розмах резонансу однієї нашої фантазії перевершив всі межі. А саме - новина про те, що українська гривня стала найкрасивішою валютою світу".
Звучало це приблизно так: "У рамках щорічного засідання комісії з естетики Міжнародного Фінансового Банку (IFB), швейцарські фінансисти організували конкурс серед найбільш популярних валют світу на звання найкрасивішої.
Експерти розглянули понад за 50 найбільш популярних валют у світі.
Увага зверталася як на естетичне оформлення, так і на платоспроможність і банківське забезпечення грошових знаків. Також оцінювалося історичне значення зображень на валюті (особистості і архітектурні споруди).
Крім того, всі гроші, що брали участь у конкурсі, перевірялися на міцність. Примітно, що гривня витримала перевірку на відміну від таких конкурентів, як англійський фунт стерлінг і латвійський лат, а найбільш крихкою валютою виявився канадський долар. П'ятірка найкрасивіших валют виглядає так: 1. Українська гривня. 2. Австралійський долар. 3. Євро. 4. Болгарський лев. 5. Американський долар".
Далі все відбувалося подібно сніжному кому. Сенсацію передрукувала безліч "жовтих" сайтів, потім і авторитетні новинні сайти. Після цього обман став правдою. Про гривню-переможницю писали статті, розказували по телевізору, у дизайнерів грошових знаків брали інтерв'ю. Навіть зараз, на сайтах декількох банків у розділі про гривню часто стоїть позначка про найкрасивішу валюту світу.
Але на цьому високий політ жарту, що широко розпрямив свої крила, не припинився. Її почали передруковувати болгарські сайти, радіючи, що їх лев посів четверте місце. Звідти він пішов в Європу і далі.
На одному англомовному форумі англосакси виклали купу валют і сперечалися, порівнюючи їх. І саме там один з відвідувачів зазначив: "Як гривня могла перемогти, якщо експерти оцінювали платоспроможність і банківське забезпечення?" Ось так, простий користувач звернув увагу на те, що пропустили новинні агентства.
"І ось питання. Що ж, невже редактори не задумалися про значення словосполучення "комісія з естетики Міжнародного Фінансового Банку". Багато ви в своєму житті зустрічали комісій з естетики? - ядуче цікавиться Іван Шишман. І радить. - Крім того, перевірте, чи існує взагалі Міжнародний Фінансовий Банк?"
Так, банк, до речі, існує. Але дуже маленький банк у Флориді. І вже він точно не марнує час на оспівування гривні, - підбиває підсумок розказаної історії її співучасник. А крім того, він кається і говорить, що після цього визнання совість його чиста і в новому році він може спати спокійно. Чого і всім бажає.