За словами М.Агафонова, минулого року в Україні було випущено 3 млн. 750 тис. декалітрів коньяку. З них близько 93% складають ординарні коньяки, вироблені на імпортному коньячному спирті з Азербайджану, Грузії та інших країн Європи.
"Якби наші виробники працювали на вітчизняній сировині, то необхідно було б переробити близько 20 мільйонів декалітрів коньячного виноматеріалу, а це приблизно 120-130 тис. тонн винограду, що сьогодні для України просто нереально", - зазначив він. Тому всі виробники переходять на дешевий і низькоякісний імпорт та пропонують споживачеві під маркою вітчизняного фактично іноземний продукт.
М.Агафонов нагадав, що на початку нинішнього року Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради проект змін до законодавства у частині держрегулювання виробництва підакцизної продукції. Ішлося про обов'язкове використання 25% купажів власного виробництва в кожному виді коньяку, який виробляється.
Проте, за словами М.Агафонова, парламент під тиском виробників коньяку відстрочив уведення цих змін на три роки.
Начальник відділу розвитку садівництва, виноградарства і вина МінАПК також висловив побоювання, що подібне станеться з переробкою винограду і поточного року, хоча, за прогнозами, в Україні очікуються високі показники збору сонячних ягід, у тому числі за якістю продукції. Проте головна проблема - збут. Зібраний виноград ніде реалізовувати через більш дешеві пропозиції імпортних виробників.
М.Агафонов повідомив, що у проекті Держбюджету на 2010 рік передбачено "колосальну" підтримку розвитку багаторічних насаджень, таких, як виноградарство і садівництво, у розмірі 530 млн грн.
"Ця сума, звичайно, не покриває всіх потреб виробників, але закладає хорошу основу для розвитку багаторічних насаджень", - зазначив М. Агафонов.
За його словами, прогноз урожаю винограду 2009 року складе близько 260-270 тис. тонн, з яких частка кримських виробників складе не менше 106-110 тис. тонн.