середу, 21 жовтня 2009 р.

Вашингтон розміщуватиме ПРО тільки у країнах-членах НАТО - О. Вершбоу

КИЇВ, 20 жовтня. (УКРІНФОРМ). США не мають наміру розміщувати елементи протиракетної оборони (ПРО) в країнах, що не є членами НАТО. Вашингтон також не розглядає перспективи розміщення військових баз у Грузії. Про це заявив сьогодні заступник міністра оборони США Олександр Вершбоу, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Рейтер.

"Ми не ведемо переговори з країнами, що не є членами НАТО, і не маємо наміру розміщувати елементи нашої нової архітектури на території цих країн", - сказав О. Вершбоу журналістам. Він також повідомив, що Вашингтон розпочав переговори з Москвою про співробітництво у рамках системи безпеки в Європі. "Ми почали попередні переговори з Росією про можливий внесок, який вона може зробити у сфері співробітництва щодо ПРО. Але ці переговори знаходяться на дуже ранній стадії", - сказав О. Вершбоу.

За його словами, процес розробки та обговорення нової стратегії безпеки в Європі відбувається між країнами-членами НАТО. Заступник міністра оборони США також сказав, що Вашингтон не має планів розміщення військових баз у Грузії. "Ми не обговорюємо питання розміщення наших баз у Грузії", - відзначив він. За словами О. Вершбоу, співробітництво між Грузією та США у військовій сфері обмежується допомогою в підготовці військовослужбовців та підтримці реформ у цій сфері.