неділю, 25 жовтня 2009 р.

Сон при світлі підвищує ризик депресії

КИЇВ, 25 жовтня. /УКРІНФОРМ/. Американські вчені виявили, що сон при світлі може призвести до розвитку депресії. Результати їхніх досліджень стали ще одним доказом на користь того, що штучне освітлення вночі шкідливе для здоров'я, передає УКРІНФОРМ із посиланням на Telegraph.


Як показав тритижневий експеримент дослідників із Університету Огайо, у лабораторних мишей, чиє житло було освітлене цілодобово, набагато частіше спостерігалися прояви депресії, ніж у тварин, які мешкали в умовах природної зміни дня і ночі.

Причому такий ефект спостерігався лише за відсутності можливості сховатися від світла під час сну - при наявності в постійно освітленому вольєрі темної непрозорої труби, що виконує функції спальні, у тварин симптоми депресії зустрічалися значно рідше, ніж при використанні прозорої труби.

Прояви депресії оцінювалися за допомогою стандартних методик, схожих на ті, які використовують фармкомпанії при дослідженні потенційних антидепресантів.

Однак, дослідження також показало, що у мишей, які жили при цілодобовому освітленні, спостерігалося менше симптомів тривожності, аналізи засвідчували знижений рівень вироблення "гормону стресу" - кортикостерону. Такі результати виявилися несподіваними, оскільки у людей прояви депресії та тривожності найчастіше супроводжують один одного.