пʼятницю, 30 жовтня 2009 р.

Основна ознака грипу A/H1N1 - температура вище 38 градусів

КИЇВ, 30 жовтня. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). Пандемічний грип A/H1N1, як правило, починається з високої температури - 38 градусів і більше, а сильні прояви катаральних явищ, тобто рясний нежить, настійливий сухий кашель, сиплий голос тощо, для нього не характерні. Про це в інтерв'ю журналістам після брифінгу в МОЗ розповіла директор Департаменту материнства, дитинства і санаторного забезпечення Міністерства охорони здоров'я Раїса Моїсеєнко, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
   
"Тому ми кажемо: при будь-якому захворюванні, яке супроводжується лихоманкою, обов'язково слід звернутися до лікаря. Є специфічне лікування, є препарати, які призначаються при тяжкому стані, вони дають достатньо високу гарантію, що можна все зробити так, як треба, і вчасно", - сказала Р.Моїсеєнко.

Відповідаючи на запитання кореспондента УКРІНФОРМу про те, на який день захворювання медики можуть поставити діагноз "пандемічний грип", фахівець зазначила, що для цього існують відповідні клінічні протоколи МОЗ. Але якщо перебіг захворювання не вкладається у клінічну картину, до лабораторного підтвердження такий діагноз остаточно не встановлюється.

Р.Моїсеєнко також наголосила, що госпіталізація 951 пацієнта у західних областях України не означає, що всі вони хворі на пандемічний грип. Але оскільки на 3-4 добу до цього грипу дуже часто під'єднується пневмонія, це спричиняє важкий перебіг захворювання, тому не можна залишатися вдома. Фахівець вкотре наголосила, що вчасне звернення по медичну допомогу - "достатньо серйозна гарантія того, що все буде нормально".

За словами Р.Моїсеєнко, грип приходить на територію України практично щороку. Проти нього існують певні попереджувальні заходи, яких вживатиме уряд. Вона нагадала, що у квітні було прийнято розпорядження Кабінету Міністрів, яким затверджено план дій на випадок спалаху в нашій країні пандемічного грипу A/H1N1.

"Цього спалаху ми попередньо очікували. Тому були виділені кошти, закуплено лабораторне обладнання, сьогодні в усіх лікувальних закладах є специфічні противірусні препарати, зокрема, таміфлю, є деззасоби, є засоби захисту. Сьогодні ще друга партія машин ( з ліками та матеріалами медичного призначення - ред.) відправлена територією України", - повідомила директор департаменту.

Вона також підкреслила, що, як і будь-яка інфекція, яка поширюється повітряно-крапельним шляхом, вірус A/H1N1 розповсюджується дуже швидко, тому "головне - берегти себе і вчасно звертатися по медичну допомогу".