середу, 21 жовтня 2009 р.

Астрономи знайшли 32 нові планети

КИЇВ, 21 жовтня. (УКРІНФОРМ). Європейські астрономи виявили 32 нові планети за межами Сонячної системи, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Рейтер.

Ці так звані екзопланети обертаються навколо зірок, схожих на наше Сонце, і виявити їх донедавна було надто важко через велику відстань та тьмяне світіння. Величина знайдених небесних тіл варіюється від п'ятиразового обсягу Землі до збільшеного уп'ятеро Юпітера.

Зараз науці відомо близько 400 планет, що знаходяться поза Сонячною системою, сказав Стефан Удрі із Женевської обсерваторії.

Ці знахідки - лише частина відкриттів, зроблених вченими, які обіцяють розповісти про інші успіхи ближче до кінця року. "Природа не терпить вакууму. Якщо у неї знайдеться місце для планети, вона помістить туди цю планету", - роз'яснив Удрі на зустрічі астрономів у португальському місті Порту. "На орбітах понад 40 відсотків таких як Сонце зірок рухаються менші за масою планети", - додав вчений.

Команда дослідників виявила планети, використавши високоточний спектрограф High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher (HARPS), встановлений на телескопі діаметром 3,6 метра у чилійській обсерваторії Ла-Силья. За допомогою цього спектрографа не можна отримати фотографії планет. Але вчені зуміли підрахувати їх розмір та масу, проаналізувавши крихітні зміни у коливанні зірок, які викликані дією сили тяжіння планет.

Астрономи вже давно зайняті пошуками планет, схожих на Землю, які можуть бути придатні для життя. За допомогою приладу HARPS вже було виявлено 75 планет, що обертаються навколо 30 різних зірок.