вівторок, 20 жовтня 2009 р.

У Криму сапери успішно знищили німецьку донну міну

СІМФЕРОПОЛЬ, 20 жовтня. /Сергій Павлів - УКРІНФОРМ/. У Криму успішно знищено німецьку міну, виявлену 18 жовтня неподалік причалу у Феодосії. Як повідомили кореспондентові УКРІНФОРМу в Головному управлінні МНС України в Криму, роботи з ліквідації вибухонебезпечного предмету пройшли з усіма заходами безпеки.

На місці підриву в піску утворилася воронка діаметром 12 метрів і завглибшки 6 метрів, яка через деякий час заповнилась водою. Операція зі знищення міни, на щастя, обійшлася без шкоди довкіллю. Потерпілих і загиблих немає.

Під час транспортування донної міни на військовий полігон сьогодні зранку проводилась евакуація близько п'ять тисяч жителів Феодосії, які нині вже повернулись до своїх осель.

Як уже повідомляв УКРІНФОРМ, німецька донна міна зразка 1938 року була виявлена 18 жовтня у Феодосії за 20 метрів від берега. Місцеві жителі подумали, що металевий предмет є газовим балоном, і намагалися його розібрати для здачі на металобрухт. Проте вчасно схаменулись і повідомили у МНС.

Міна LMB розроблялась фірмою Dr.Hell SVK у 1928-1934 роках і була прийнята на озброєння Люфтваффе 1938 року. Розміри габаритні: діаметр 66 см, довжина 298 см. Загальна вага міни - 986 кг. Вага заряду вибухової речовини - 690 кг. Тип вибухової речовини - гексоніт. Гексоніт - це суміш гексогену з нітрогліцерином. Він потужніший за тротил на 38-45%. Звідси маса заряду в тротиловому еквіваленті становить близько 1 тонни.