пʼятницю, 30 жовтня 2009 р.

М.Мельниченко сподівається, що плівки після німецької експертизи змусять з'явитися до ГПУ всіх фігурантів

КИЇВ, 29 жовтня. (Тетяна Делімарська - УКРІНФОРМ). Плівки записів, зроблених нібито в кабінеті колишнього Президента України Леоніда Кучми екс-майором Миколою Мельниченком, які проходили експертизу в Німеччині, повернулися в Україну. Про це заявив сьогодні на прес-конференції Микола Мельниченко, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.


"Нарешті ми дочекалися, не минуло і дев'яти років, як це стало юридично підтверджено. Постає питання, коли ж все-таки ці люди, які скоювали небезпечні злочини, понесуть справедливе покарання?" - зазначив М.Мельниченко.

При цьому він додав, що на сьогодні правоохоронні органи мають всі докази, що високопосадові особи України скоювали злочини не тільки проти вашого колеги (Г.Гонгадзе), але і проти інших громадян України. "Ні в кого сумнівів немає стосовно тих висновків, які зробили міжнародні експерти. Висновки однозначно достовірні, записи автентичні", - підкреслив М.Мельниченко.

Він пояснив, що "на записах, які Генпрокуратура передала іноземним експертам, зафіксовані не лише розмови колишніх українських високопосадовців щодо Гонгадзе, але й розмови, які викривають фальсифікацію результатів парламентських виборів 1998 року та президентських - 1999-го.

Водночас М.Мельниченко зазначив, що "ніяких домовленостей Генеральний прокурор Олександр Медведько не вів ні з Кучмою, ні з Литвином щодо оприлюднення чи неоприлюднення результатів експертизи записів", висловивши задоволення щодо співпраці зі слідчою групою на чолі із заступником Генпрокурора Миколою Голомшею, яка розслідує справу Гонгадзе. Микола Мельниченко також сподівається, що за результатами експертизи плівок найближчими днями слідчі Генпрокуратури проведуть очні ставки за його участю з Володимиром Литвином і Леонідом Кучмою.

М.Мельниченко також повідомив, що звернувся з листом до глави Секретаріату Президента України Віри Ульянченко з проханням прийняти його, аби передати список осіб, які "чинили злочини проти України", такий же список він хоче передати і Прем'єр-міністру Юлії Тимошенко, оскільки в ньому містяться прізвища осіб, які знаходяться в її оточенні.

Як повідомляв УКРІНФОРМ, у грудні 2008 року у Вашингтоні Микола Мельниченко в присутності представників Генеральної прокуратури України передав закордонним експертам записуючий пристрій і фрагменти записів, нібито зроблених ним у кабінеті Л.Кучми, пов'язаних зі вбивством журналіста Георгія Гонгадзе.