четвер, 22 жовтня 2009 р.

Вживання кави сповільнює розвиток гепатиту С - результати дослідження

КИЇВ, 22 жовтня. / УКРІНФОРМ /. Кілька чашок кави на день можуть сповільнювати розвиток патологічних змін у пацієнтів, що страждають на хронічний гепатит С і пов'язаними з ним захворюваннями печінки, говориться в статті, опублікованій американськими вченими в журналі Hepatology, передає УКРІНФОРМ з посиланням на РІА Новости. "Регулярне вживання кави пов'язано із зниженою швидкістю розвитку захворювання", - пишуть автори статті.

Протягом майже чотирьох років вони спостерігали за 766 пацієнтами з ускладненими захворюваннями печінки, пов'язаними з гепатитом С, яким не вдавалося допомогти традиційними антивірусними препаратами. Учасники дослідження були розділені на декілька категорій, в залежності від того, скільки кави вони вживають на день. Крім того, фіксувалися дані про вживання чаю.

Кожні три місяці пацієнти проходили обстеження, в ході якого оцінювалися показники їх стану, зокрема, наявність ознак асциту (скупчення рідини в черевневій порожнині), пов'язаних з ураженням нервової системи, викликаних гепатитом, ступінь фіброзного переродження тканин печінки (заміни клітин печінки з'єднувальною тканиною) та інші параметри.

Результати показали, що учасники дослідження, які випивали три або більше чашок кави на день, мали на 47% менший ризик погіршення стану за одним з клінічних показників. У той же час, вченим не вдалося зафіксувати вплив споживання чаю на розвиток захворювань печінки, пов'язаних з гепатитом С.

"Хоч ми не можемо виключити можливого впливу інших чинників, крім вживання кави, результати нашого дослідження показують, що пацієнти з високим споживанням кави мають знижений ризик розвитку захворювання", - зазначає керівник дослідження Ніл Фрідман (Neal Freedman) з Національного онкологічного інституту (США).

Разом з тим, автори статті попереджають, що отримані ними дані не можна вважати прийнятними для здорових людей.