пʼятницю, 30 жовтня 2009 р.

У західних областях захворіла на грип 81 тисяча осіб, з них понад 33 тис. дітей

КИЇВ, 30 жовтня. (УКРІНФОРМ). Кількість захворілих на гострі респіраторні вірусні інфекції у Тернопільській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій областях на 9 год. сьогодні становила 81487 осіб, серед яких 33559 дітей. Госпіталізовано 2341 особу, з них 1100 дітей. Зареєстровано 33 смертельних випадки. Про це йдеться у поширеному прес-службою МОЗ коментарі міністра охорони здоров'я України Василя Князевича щодо ситуації, яка склалася внаслідок поширення вірусу А/ H1N1-каліфорнія в Україні, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Міністр звертає увагу на те, що захворювання уражує насамперед молоде працездатне населення. Вік більшості померлих - від 20 до 50 років, є випадки смерті 2 дітей.

Загалом групами ризику захворювання є люди працездатного віку, вагітні, діти раннього віку та особи похилого віку, останні, як правило, не уражуються масово, але мають високий ризик ускладнень та смертності.

Перебіг пандемічного грипу ускладнюється у разі наявності супутніх серцево-судинних захворювань, захворювань органів дихання, цукрового діабету, послаблення імунної системи, ожиріння тощо.

Другою особливістю є швидке поширення вірусу по території країни: випадки захворювання вже реєструються у Вінницькій, Хмельницькій, Закарпатській, Рівненській областях.

Третя особливість - блискавичний перебіг від початку до розвитку нетипової пневмонії, яка у разі виникнення дуже важко піддається лікуванню, підкреслив міністр охорони здоров'я.

З метою мінімізації впливу епідемії на стан здоров'я населення та національну безпеку держави МОЗ пропонує ввести на всій території України обмежувальні заходи, зокрема припинити роботу навчальних закладах усіх рівнів, обмежити проведення масових заходів, а також роботу закладів та установ, де скупчується на тривалий час населення (комп'ютерних залів, розважальних установ тощо). Окрім того, пропонується посилити протиепідемічний режим в аеропортах, вокзалах, метрополітені, транспортних засобах, ринках, підприємствах торгівлі, громадського харчування, на виробництві, а також запровадити щоденний моніторинг за епідпроцесами на всій території країни.

В.Князевич також поінформував, що в Україні передбачено близько 20,5 тис. інфекційних ліжок, 42% з яких боксовані, окрім того, і 30,5 тис. ліжок можуть бути перепрофільовані. Також виділено спеціалізовані палати для розміщення хворих та осіб з підозрою на новий грип А(H1/N1)-каліфорнія і затверджено оперативні плани заходів на випадок епідускладнень. "На сьогодні МОЗ розроблено конкретний план дій в галузі охорони здоров'я, ситуація знаходиться на контролі керівництва держави", - підсумував урядовець.