середу, 21 жовтня 2009 р.

Держдума Росії вдруге погодилася на використання армії за межами РФ

МОСКВА, 21 жовтня. (Ігор Соловей - УКРІНФОРМ). Державна Дума Росії прийняла в другому читанні внесені президентом РФ поправки в чинний закон "Про оборону", якими передбачається оперативне використання Збройних сил РФ за межами території країни, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ. Законопроект підтримали одноголосно 435 російських депутатів.

Голова Комітету Держдуми з оборони Віктор Заварзін зазначив, що в третьому, заключному читанні, законопроект планується розглянути 23 жовтня.

Як повідомляв УКРІНФОРМ, у першому читанні Державна дума РФ прийняла ініційовані президентом Росії Дмитром Медведєвим поправки в Закон "Про оборону", що передбачають можливість оперативного використання російських Збройних сил за межами РФ, 9 вересня, також одноголосно.

Законом передбачено, що формування Збройних сил РФ можуть оперативно використовуватися за межами території Росії для вирішення таких завдань: відбиття нападу на Збройні сили РФ або інші війська, дислоковані за межами території РФ; відбиття або запобігання агресії проти іншої держави; захист громадян РФ за кордоном; боротьба з піратством і з метою забезпечення безпеки судноплавства.

При цьому законопроект визначає, що рішення про оперативне використання ЗС приймаються президентом РФ на підставі відповідної постанови Ради Федерації. Загальна чисельність формувань ЗС, райони їх дій, завдання, що стоять перед ними, і строки їх використання визначає президент країни. Комплектування і забезпечення формувань ЗС необхідною технікою і кадрами здійснює міністерство оборони РФ.

У свою чергу, українська сторона висловила занепокоєння цим законопроектом.