середу, 21 жовтня 2009 р.

Адвокат потерпілих в "артеківській справі" відкидає звинувачення у вимаганні хабара

КИЇВ, 21 жовтня. (Тетяна Делімарська - УКРІНФОРМ). Адвокат потерпілих у справі про розбещення дітей в "Артеку" Андрій Циганков спростовує інформацію про вимагання ним у народного депутата двох мільйонів доларів. За словами захисника, навпаки - йому пропонував хабара один з нардепів за те, щоб його прізвище не фігурувало у справі. Про це А.Циганков заявив сьогодні на прес-конференції у Києві, коментуючи заяву міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, зроблену на вчорашньому засіданні парламенту, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

(Як інформувало агентство, на засіданні ВР у вівторок, 20 жовтня, Юрій Луценко заявив, що за останні два дні співробітники МВС зафіксували контакти адвокатів потерпілої сторони з одним із підозрюваних нардепів, які вимагали в депутата 2 мільйони доларів. За словами міністра, факти вимагання хабара зафіксовані на аудіо- та відео.)

А.Циганков повідомив представникам ЗМІ, що наприкінці минулого тижня відбулося чотири зустрічі, у яких брали участь також його колега Валерій Коновалов та депутати від БЮТ Сергій Власенко та Руслан Богдан. Під час цих зустрічей названі парламентарії нібито пропонували адвокату потерпілих винагороду за те, що його підзахисна оприлюднить звернення "на будь-якому відеоносії" і спростує причетність Р.Богдана до справи. При цьому називалася сума майже у два мільйони доларів. "Напевно, моя відмова спричинила те, що все було організовано таким чином. Бо я думаю, у разі згоди ніяких би записів не було", - сказав А.Циганков.

Адвокат додав, що пішов на цю зустріч, бо його запросив колега, до того ж у нього самого "виникли сумніви щодо причетності до справи конкретного депутата Богдана". А.Циганков також запевнив, що "ні з ким з інших фігурантів" не став би зустрічатися, бо щодо них таких сумнівів не має.

На думку адвоката, поширена інформація про нібито вимагання ним грошей є провокацією, що мала на меті скомпрометувати репутацію його самого та його клієнта.

Водночас А.Циганков не виключає, що в контексті озвучених Ю.Луценком у парламенті заяв йому можуть бути пред'явлені звинувачення. "Як мені пояснили, скоріше за все, наступним кроком буде затримання й згода прокуратури міста Києва на порушення кримінальної справи проти адвоката та утримання його під вартою на час проведення досудового слідства", - наголосив А.Циганков.