неділю, 25 жовтня 2009 р.

На Місяці знайшли, імовірно, вхід в підземний тунель

КИЇВ, 24 жовтня. /УКРІНФОРМ/. Астрономи виявили на Місяці отвір, що, імовірно, веде в тунель, розташований під поверхнею, передає УКРІНФОРМ з посиланням на Lenta.Ru.

Округлий отвір було виявлено японським зондом "Кагуя", який досліджував поверхню земного супутника протягом двох років. У червні 2009 року зонд завершив свою місію, розбившись на поверхні Місяці. Отвір розташований неподалік вулканічного плато, що отримало назву Горби Маріуса.

Діаметр отвору складає близько 65 метрів. За оцінками вчених, отвір йде углиб на 80 метрів. Астрономи вважають, що діра веде в тунель, розташований під поверхнею Місяця. Такі тунелі мали сформуватися в ході вулканічної активності в минулому. Вони являють собою затверділі потоки розплавленої матерії, в середині яких лава висохла. На існування таких тунелів вказували звивисті борозни, однак виявити переконливі свідчення того, що всередині борозен є порожнини, досі не вдавалося.

Теоретично, подібні тунелі можуть служити притулком для місячних поселенців. "Дах" тунелю захищав би їх від сонячної радіації, крім того, всередині людям було б простіше підтримувати постійну температуру. Однак наразі неясно, наскільки протяжними є тунелі. Висока імовірність, що крізні проходи блоковані ділянками затверділої лави.

Незважаючи на те, що найближчим часом майбутнє місячних баз є вельми туманним через брак коштів, перспективність цього заходу зросла в зв'язку з нещодавнім відкриттям води на Місяці.