четвер, 22 жовтня 2009 р.

Космічна агенція шукає бажаючих полетіти на Марс

КИЇВ, 22 жовтня. (Людмила Артюх - УКРІНФОРМ). Європейське космічне агентство оголосило про пошук добровольців для імітації польоту на Марс, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Lenta.ru.

Старт експерименту запланований на початок 2010 року. Останній день подачі заявок - 5 листопада 2009 року. За умовами відбору, кандидати мають бути віком від 20 до 50-ти років та володіти російською або англійською мовами.

Після попереднього відбору кандидати пройдуть медичне обстеження, а також серію психологічних тестів та співбесіду. Найбільший інтерес для космічної агенції представляють люди, які мають досвід роботи у царині електроніки, біології та медицини. Як стало відомо, шестеро обраних людей проведуть 520 днів у спеціальному закритому комплексі в московському Інституті медико-біологічних проблем.

Метою експерименту є моделювання польоту на Марс: 245 днів на дорогу туди й назад та 30 днів на перебування на Червоній планеті.

Як стало відомо, політ на Марс моделюватиметься у рамках цілої серії експериментів під назвою "Марс 500". У липні 2009 року завершився попередній експеримент із цієї серії. Тоді група з чотирьох європейців і двох росіян провела 105 днів у закритому комплексі. Метою досліду було вивчення психологічних труднощів, з якими можуть зіткнутися астронавти під час реального польоту на Марс у космічному кораблі.