середу, 21 жовтня 2009 р.

Знайдено найдавніше живописне зображення годинника

КИЇВ, 21 жовтня. /УКРІНФОРМ/. Мистецтвознавці вважають, що виявили одну з перших у світі картин, на якій був зображений годинник, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Бі-бі-сі.

Зараз лондонський Музей науки проводить дослідження полотна 450-річної давності. Судячи з усього, це портрет флорентійського герцога Козімо I де Медічі із золотим хронометром у руках. Куратори відправили знахідку експертам галереї Уффіці у Флоренції і тепер чекають результатів експертизи.

Перші годинники з'явилися в Німеччині на початку XVI століття.

На думку майстрів годинникарства, картина, написана майстром часів Ренесансу Масо да Сан Фріано приблизно в 1560 році, може бути найстарішим живописним полотном, на якому зображено механічний годинник.

Полотно, свого часу подароване приватним добродійником, протягом 33 років зберігалося в запасниках музею. Фахівці зацікавилися картиною після того, як на зворотному боці полотна було виявлено печатку із зображенням герба роду Медічі.

Як заявив куратор Музею науки Роб Скітмор, хронометр у руках герцога, судячи з усього, був зроблений у південній Німеччині.

"Козімо був відомим покровителем учених і механіків, і дуже ймовірно, що він міг мати подібний годинник - той самий, який він гордо демонструє на картині", - додав Скітмор.