вівторок, 20 жовтня 2009 р.

Знайдено житло, яке можливо належить "сніговій людині"

КИЇВ, 20 жовтня. /УКРІНФОРМ/. Шукачі йєті в Кузбасі під час дводенної експедиції знайшли якесь тимчасове житло, споруджене з дерев, що належить, на їхню думку, сніговій людині. Про це повідомив представник прес-служби адміністрації Кемеровської області (Росія), передає УКРІНФОРМ із посиланням на РІА Новини.

Снігова людина (йєті) - легендарна людиноподібна істота, що ніби зустрічається в різних високогірних або лісових районах по всій планеті. Є думка, що це реліктовий гомінід, тобто ссавець, який належить ряду приматів і роду людина, що зберігся до наших днів із часів предків людини.

У лютому 2009 року адміністрація регіону розповсюдила інформацію, що в Гірській Шорії (південь Кузбаса) в районі Азаської печери мисливці бачили істот, схожих на "снігову людину" (йєті). До повідомлення додавався знімок із печери із відбитком, що ніби належить йєті. Опитані РІА Новини російські фахівці у сфері реклами погодилися з думкою, що поширена інформація, швидше за все, слугує для залучення туристів.

У кінці травня кузбаські туркомпанії почали пропонувати екскурсії в печеру "снігової людини". Як повідомив представник обласного департаменту молодіжної політики і спорту, за літо в Кузбасі відпочили приблизно 15 тисяч осіб, що на 10% більше, ніж 2008 року.

"По слідах" йєті в Кузбасі в серпні пройшов один із провідних у Росії дослідників цих міфічних істот, кандидат історичних наук Ігор Бурцев (Москва). За підсумками експедиції він заявив, що знайшов якийсь нечіткий слід, який можливо належить йєті, а також незвичну, на його погляд, стежку, що йде впоперек туристичного маршруту, з надломами на деревах вздовж неї. За словами дослідника, ці надломи зроблено не тваринами і не людьми, і, можливо, це саме "снігова людина" позначає для себе і для родичів стежку, або мітить її, показуючи, що територія зайнята.

За словами представника адміністрації області, в понеділок завершилася ще одна експедиція до ймовірного місця мешкання йєті. У ній брали участь доктор історичних наук, етнограф Кемеровського державного університету Валерій Кімеєв, відомі шорські мисливці, знімальна група з телебачення, а також члени автоклубу "Туссан-Кузбас".

"Учасники експедиції недалеко від Азаської печери знайшли, ймовірно, тимчасове житло снігової людини. Воно являє собою імпровізований намет - 14 молодих дерев нахилені так, що разом утворили купол, а зверху накидано багато гілок, щоб вода не потрапляла всередину. Як зазначили учасники експедиції, таке житло ненадійне і може бути тільки тимчасовим, щоб, наприклад, відпочити і рухатися далі", - сказав співрозмовник.

Російська Академія наук офіційно не визнає існування "снігової людини" і скептично ставиться до роботи приватних дослідників. Як повідомив раніше РІА Новини завідуючий відділом антропології Інституту етнології й антропології РАН, доктор історичних наук Сергій Васильєв, якщо брати до уваги інформацію, яка надходить, то це біологічний нонсенс. За його словами, для того, щоб реліктові гомініди дожили до наших днів, повинна бути велика популяція, а йєті "бачать" завжди по одному. І Земля, за твердженням вченого, досить вивчена, щоб десь існувала невиявлена популяція.