середу, 21 жовтня 2009 р.

"Лікувальну" марихуану дозволили у 13 американських штатах

КИЇВ, 21 жовтня. (УКРІНФОРМ). Влада США ухвалила рішення не переслідувати за вживання марихуани у 13 штатах, де дозволено її використання у медичних цілях. В інструкції, випущеній міністерством юстиції США, йдеться, що правоохоронним органам не варто витрачати федеральні ресурси на осіб, які дотримуються законів штатів, що допускають використання каннабіса як ліків, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Бі-бі-сі.

Разом з тим, генеральний прокурор країни Ерік Холдер попередив, що на наркоторговців, які прикривають свою діяльність подібними законами, як і раніше, чекає покарання. Критики ухваленого владою рішення стверджують, що воно може зіграти на руку мексиканським наркобаронам, істотна частина доходів яких припадає на продаж марихуани у США.

Вживання марихуани у лікувальних цілях, в основному як болезаспокійливий засіб, легалізовано у 14 американських штатах. Однак в одному із них - у Мериленді - для людей, що лікуються за допомогою марихуани, покарання все-таки передбачено.

Першим американським штатом, де марихуану було легалізовано як медичний препарат, стала в 1996 році Каліфорнія. Там було дозволено продаж і навіть рекламу марихуани. У 2005 році Верховний суд США постановив, що вирощування, володіння та використання конопель у будь-яких цілях може каратися, навіть якщо закони штату цього не забороняють.