середу, 21 жовтня 2009 р.

Анатолій Гриценко подав документи в ЦВК на реєстрацію кандидатом в президенти України

КИЇВ, 21 жовтня. (Роман Сущенко - УКРІНФОРМ). Народний депутат з фракції "Наша Україна - Народна самооборона", голова профільного комітету парламенту Анатолій Гриценко подав сьогодні документи до Центральної виборчої комісії на реєстрацію кандидатом в президенти України. Про це він повідомив журналістам на брифінгу перед будівлею ЦВК у Києві, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

Анатолій Гриценко вирішив брати участь у президентських виборах як самовисуванець. Відповідно до чинного законодавства, ЦВК повинна розглянути документи упродовж п'яти днів і прийняти відповідне рішення.

Необхідну і обов'язкову заставу для кандидатів в президенти у сумі 2,5 млн грн він зібрав шляхом добровільних внесків виборців, наголосив він. А.Гриценко зазначив, що його сім'я зробила внесок у розмірі 10 тис. грн. "Першу перемогу ми вже здобули. Причому не лише Гриценко, а наші українські громадяни: 2,5 млн грн застави, які дають право на участь у виборах, зібрав народ України. Якщо мене запитають, хто вам дав гроші на вибори, то я можу сказати чесно, дивлячись людям в очі, - це український народ. Люди, яких я не знаю, люди, які не висунули жодної умови, - ні стати міністром, ні губернатором, ні віддати якийсь завод", - сказав народний депутат. При цьому, за його словами, найбільший внесок склав 150 тис. грн, люди також добровільно вносили 5 і 10 тисяч грн.

Анатолій Гриценко відзначив, що його передвиборча програма називається "Присягаю народові України!" і на вибори він "йде захищати інтереси українського народу" і "оголошує війну" владі.

Крім нього, в середу вранці депутат від фракції НУ-НС Арсеній Яценюк також подав до ЦВК свої реєстраційні документи. Напередодні документи до Центрвиборчкому подав один із засновників юридичної фірми "Магистр&партнери" Олег Рябоконь.

Як повідомляв УКРІНФОРМ, відповідно до графіка виборчої кампанії, висунення кандидатів в президенти України розпочалося 20 жовтня і триватиме до 6 листопада включно. Кандидатів у президенти висувають політичні партії і блоки партій, крім того, громадяни, що мають право брати участь у виборах, можуть минути цю процедуру шляхом самовисування. Висунуті кандидати в президенти або їх уповноважені повинні подати документи в ЦВК на реєстрацію до 9 листопада включно. Разом з документами кандидатам також необхідно надати підтвердження сплати грошової застави в 2,5 млн грн. При цьому застава буде повернена тільки двом кандидатам, які вийдуть в другий тур виборів. Решта грошей перераховується до держбюджету.

Після представлення документів комісія повинна протягом п'яти днів вирішити про реєстрацію кандидата або про відмову в реєстрації. Повторна подача документів до ЦВК кандидатів в президенти у разі виникнення непорозумінь продовжиться до 11 листопада включно.