середу, 21 жовтня 2009 р.

Польща чекає від віце-президента США Джо Байдена деталей щодо ПРО

ВАРШАВА, 21 жовтня. (Юрій Банахевич - УКРІНФОРМ). Польща сподівається почути від віце-президента США Джо Байдена деталі щодо планів адміністрації президента Барака Обами по розгортанню в Європі нової системи ПРО. Про це повідомив міністр закордонних справ РП Радослав Сікорський, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

"Сподіваємося отримати деталі американської пропозиції для Польщі і з огляду на це будуватимемо свою позицію", - заявив Р.Сікорський. Водночас він додав, що не очікує від візиту американського високопосадовця якихось сенсаційних новин, оскільки Польща може увійти до американської системи ПРО лише у третій фазі її розгортання близько 2018 року. "Ще дуже багато часу на узгодження всіляких деталей", - підсумував він.

Р.Сікорський також зазначив, що візит Джо Байдена до Варшави має істотне значення для РП. "Це будуть важливі переговори і не лише в оборонній сфері, оскільки не тільки цим обмежуються польсько-американські відносини", - констатував він.

Як повідомляв УКРІНФОРМ, 17 вересня адміністрація президента США Барака Обами офіційно відмовилася від планів колишнього глави Білого Дому Джорджа Буша розташувати елементи стратегічної системи ПРО в Польщі та Чехії. Натомість Вашингтон запропонував розмістити на кораблях в Середземному морі та на мобільних платформах у ряді країн Європи ракети середнього та короткого радіусу дії типу SM-3. Серед найбільш вірогідних кандидатів на розташування американських елементів ПРО в Європі у США називають Польщу.