четвер, 22 жовтня 2009 р.

У бакаївських болотах на Чернігівщині завелася чупакабра

ЧЕРНІГІВ, 22 жовтня. (Наталія Потапчук - УКРІНФОРМ). Невпізнаний ніким хижий звір, який ночами душить курей та кролів, п'є з них кров та відриває голови, завівся в околицях села Бакаївка Ічнянського району Чернігівщини.

Як розповів кореспондентові УКРІНФОРМу Бакаївський сільський голова Костянтин Бережняк, від нападу хижака в селі постраждало вже кілька домогосподарств. Тварина приходила вночі, розбивала дерев'яні кролячі клітки (причому з великою силою) і витягувала кролів. На дошках залишала сліди сильних зубів та кігтів. Усю здобич не забирала, але й живою не залишала.

Дивний хижак високо стрибає, боїться світла, бігає нечутно, реве незнайомим нікому риком і гарчить. Позаминулої ночі під час грози люди чули просто несамовитий вереск, очевидно, цього звіра. Місцеві жителі нажахані, невідому тварину бояться навіть собаки.

Чупакабра, як в селі "охрестили" цю тварину, навідується в Бакаївку з весни. Побачити за цей час її встигли кілька людей. За їхнім описом, це тварина висотою до метра, біло-жовтого кольору, має довгий волохатий хвіст, плаский писок і схожі на ведмежі лапи. Цікаво, що кілька разів люди бачили, як вона стояла на двох задніх.

Сільський голова припускає, що це може бути рись. Вона могла прийти з лісів, розташованих за болотами, які з усіх боків оточують Бакаївку. До речі, саме через наявність рідкісної живності і рослинності територія села включена до складу гідрологічного заказника державного значення "Дорогинський". Полювання тут, зрозуміло, заборонене.

Останній набіг чупакабри на селянське господарство був зафіксований кілька тижні тому. Зараз, каже сільський голова, ніби все стихло. Але якщо звір повернеться, місцевій владі доведеться заявити в міліцію та рятувальну службу. А поки що місцеве радіо (у селі є своє радіомовлення) попереджає людей про небезпеку, просить бути обережними, особливо вночі.

Селу Бакаївка, очевидно, на роду написано бути знаменитим і привертати до себе увагу всієї України. Саме тут кілька років тому група місцевих жителів оголосила себе "титульним суверенним народом України" і створила окрему державу - Чернігівське південне сударство, ввела свої паспорти і печатку. Як повідомив Костянтин Бережняк, ця держава існує й сьогодні, а з її громадянами сільська влада, як і раніше, співпрацює досить мирно.