четвер, 22 жовтня 2009 р.

Життя в "зелених" районах уберігає людину від депресій і хвилювань

КИЇВ, 22 жовтня. /УКРІНФОРМ/. Люди, що мешкають поруч із зеленими насадженнями, мають більше шансів уникнути проблем зі здоров'ям, особливо депресій і хвилювань, ніж ті, кого з усіх сторін оточує бетон, свідчать результати дослідження голландських вчених.

Дослідники з медичного центру Амстердамського вільного університету дізналися, що люди, які проживають поруч з великою кількістю рослин, хворіють на 15 відсотків рідше, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Рейтер.

Це дослідження надало перші об'єктивні дані про взаємозв'язки певних психічних та фізичних захворювань з наявністю рослинності поруч з місцем проживання людини, сказала дослідник Йоланда Маас.

Дослідники зібрали інформацію про 345.143 пацієнтів від приблизно 200 терапевтів у Нідерландах.

Вони використали базу даних про навколишнє середовище для підрахунку кількості зелених насаджень в місцях проживання пацієнтів.

Результати дослідження говорять про те, що більша кількість зелені в радіусі одного кілометра від будинків пацієнтів трохи знижує ризик серцево-судинних захворювань, діабету, хронічних болів у спині і шиї, астми і мігрені.

Краще за все рослини уберігають людину від депресій і хвилювань.

Наприклад, серед людей, що проживають в областях, площа яких на 90 відсотків зайнята зеленими насадженнями, трохи більше двох відсотків людей страждали від депресій. У тих місцях, де рослини займали 10 відсотків території, таких людей було вже більш ніж 3 відсотки.

Дослідження також показало, що зв'язок між кількістю зелених насаджень і станом здоров'я особливо помітний у дітей і людей з низьким прибутком. Вчені вважають, що це відбувається завдяки тому, що вони більше часу проводять поруч з домом.