середу, 21 жовтня 2009 р.

У Чернігові канонізують архієпископа Філарета Гумілевського

ЧЕРНІГІВ, 21 жовтня. /Наталія Потапчук - УКРІНФОРМ/. Православний Чернігів готується до важливої історичної події - прийняття до лику святих архієпископа Філарета Гумілевського, який керував Чернігівською єпархією в середині XIX століття. Обряд канонізації відбудеться 25 жовтня у Свято-Троїцькому соборі, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Як розповів на прес-конференції архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Української Православної Церкви Амвросій, востаннє така подія відбувалась у Чернігові понад 100 років тому, коли канонізували Святителя Феодосія.

У святість Філарета Гумілевського, за словами владики, за життя вірив ще преподобний Лаврентій Чернігівській, який звернув увагу на нетлінність його мощів. Минув час, і єпархія назбирала достатньо матеріалів, щоб звернутися до Священного Синоду із пропозицією причислити Філарета до лику святих. Дослідивши представлені документи, Синод УПЦ у квітні цього року прийняв відповідне рішення.

Для участі у божественній літургії з нагоди канонізації до Чернігова прибудуть митрополит Київський та всієї України Володимир (Сабодан), архієреї з різних міст України, а також Росії та Білорусі. Мощі Святителя Філарета (так святий називатиметься після канонізації) зберігатимуться у Троїцькому соборі. Раку для них уже підготували.

Розповідаючи про заслуги Філарета Гумілевського, владика Амвросій акцентував на величезному внеску архієпископа у розбудову православної церкви на Чернігівщині, де служив з 1859-го року і до самої смерті. За його правління тут було споруджено новий корпус Чернігівської духовної семінарії, перебудовано семінарський храм, створено бібліотеку. Окрім того, відремонтовано майже всі храми й монастирі Чернігова.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Філарет був видатним богословом та істориком церкви, одним із найосвіченіших архієреїв XIX століття. Усе життя він присвятив праці й читанню, написав 160 різноманітних творів. Водночас дбайливо піклувався про свою паству: жертвував значні кошти на благодійність, допомагав нужденним, сприяв розвитку освіти. Зокрема, відкрив на Чернігівщині 848 церковно-приходських шкіл, яких до цього було лише 20.

Помер Філарет Гумілевський від холери, якою заразився, оглядаючи свою єпархію. Тоді, влітку 1866 року Чернігівська губернія була охоплена епідемією. Перед поїздкою архієпископа попереджали про небезпеку, та він не послухався - вважав за свій обов'язок підтримати людей. Відразу по його смерті епідемія холери вщухла і до Чернігова не дійшла. Поховали преосвященного Філарета в усипальниці Троїцького собору. Там його мощі зберігаються й донині.