суботу, 31 жовтня 2009 р.

Кожен третій німець планує святкувати Хеллоуін


БЕРЛІН, 30 жовтня. (Ганна Снігур-Грабовська - УКРІНФОРМ). У ніч на 1 листопада у країнах Північної Америки та Європи відзначають стародавнє кельтське свято Хеллоуін. Згідно з переказами, саме цієї ночі відкриваються двері у потойбічний світ, і мешканці пекла вільно розгулюють землею. За даними соцопитування, проведеного напередодні гамбурзьким інститутом "Резума", Хеллоуін планує відсвяткувати кожен третій німець, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу у ФРН.

Назва "Halloween" походить від скорочення виразу "All Hallow's Eve", що в перекладі з англійської означає Переддень Дня всіх святих, який 1 листопада відзначають католики. Хеллоуін має глибоке язичницьке коріння. Близько двох тисяч років тому кельтські племена цієї пори року святкували збір врожаю та перехід від літа до зими. За повір'ям, у цей перехідний час нечиста сила потрапляла із потойбіччя у світ живих.

Сьогодні від стародавнього язичницького свята залишився набір цікавих традицій. Цієї ночі прийнято одягатися в костюми нечистої сили і влаштовувати маскаради. Невід'ємний атрибут Хеллоуіна - світильник із порожнього гарбуза у вигляді людської голови. Древні кельти використовували для цього буряки. Пізніше у Північній Америці, куди це свято прийшло разом з ірландцями-переселенцями, стали використовувати гарбузи. За повір'ям, такий гарбуз зі свічкою всередині відлякував нечисту силу.

У Німеччині Хеллоуін вважається одним з найпопулярніших дитячих та молодіжних свят. У ніч напередодні Дня всіх святих на вулицях німецьких міст можна зустріти "відьом", "демонів", "вампірів" та інших потвор. На Хеллоуін діти та молодь виряджаються в костюми і лякають дорослих, які відкуповуються від них солодощами. Діти стукають у двері будинків, вигукуючи: "Treat or trick!" - "Пригощай або пошкодуєш!". І якщо ви не принесете "жертву" - зазвичай це солодощі або дрібні монети - маленькі "демони" можуть жорстоко пожартувати над вами.

На Заході Хеллоуін супроводжується справжнім купівельним бумом. Наприклад, витрати німців на різні костюми, жартівливі подарунки та хеллоуінські сувеніри поступаються лише витратам на різдвяні й великодні свята. Торік під час "Хеллоуіну" вони витратили майже 160 млн євро.