середу, 21 жовтня 2009 р.

Китай звинувачує Google у порушенні авторських прав

ПЕКІН, 21 жовтня. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). Китайське товариство захисту авторських прав друкованих видань (CWWCS) звинуватило найбільшу пошукову інтернет-систему Google в тому, що її оператори незаконно і без належного дозволу розміщують у цифровій бібліотеці ресурсу праці китайських авторів, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

Експерти CWWCS підрахували, що близько 18 тис. праць 570 китайських письменників було відскановано і викладено в розділі Google Books, доступному виключно читачам у межах США. Китайська сторона не була доведена про це до відома, а автори або їх уповноважені особи не отримали гонорару, який належить у таких випадках.

Відповідальні структури при уряді КНР мають намір вимагати від американської сторони належним чином вирішити це непорозуміння.

У США ряд структур, що займаються захистом авторських прав, уже подавали проти Google позови в суди, до кінця наступного місяця ці питання мають бути улагоджені і приведені у відповідність з чинним законодавством, пише сьогоднішня "China Daily". Пошуковець пропонує виплачувати авторам, які погоджуються на сканування їхніх праць і розміщення їх у мережі, гонорар у розмірі 60 доларів за книгу, а також 63% доходу від он-лайнового читання (користувачі повинні платити за доступ до цього ресурсу). Якщо власник авторських прав не згодний з такою пропозицією, він матиме право звернутися до суду до 5 червня 2010 року.

Однак для китайських письменників такий підхід неприйнятний, зазначає заступник генерального директора CWWCS Чжан Хунбао. Він вимагає від американських операторів відкрито визнати факт крадіжки і для початку вибачитися перед "розлюченими авторами", а потім вже обговорювати умови. "Дуже часто громадяни США критикують неспроможність Китаю захистити гідно авторські права. Але подивіться, що їх компанія робить у Китаї?", - говорить Чжан Хунбао.

Google у свою чергу заявляє, що має дуже благородну мету - зробити доступними для людей мільйони книг, багато з яких вже неможливо знайти в твердих копіях.