четвер, 29 жовтня 2009 р.

20 летальних випадків у Тернопільській, Івано-Франківській та Львівській областях спричинені пневмонією поки що невідомої етіології - МОЗ

КИЇВ, 28 жовтня. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). На сьогодні у західних областях України зафіксовано 20 летальних випадків від пневмонії поки що невідомої етіології. За період з 1 жовтня у Львівській області померло 4 особи, за період з 13 жовтня у Тернопільській - 10 осіб, у тому числі 1 дитина, у Івано-Франківській - 6 осіб. Ці дані, надані обласними управліннями охорони здоров'я, оприлюднив сьогодні на прес-конференції у МОЗ перший заступник міністра охорони здоров'я України Василь Лазоришинець, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.


В.Лазоришинець також поінформував, що станом на 14 год. у Тернопільській області госпіталізовано 95 осіб, з них 25 перебувають у важкому стані, в тому числі 18 дорослих і 7 дітей. У стаціонарах лікарень Львівської області наразі знаходяться 6 пацієнтів, 2 з них - у важкому стані. В Івано-Франківській області госпіталізовано 25 осіб, у важкому стані 7.

Відповідаючи на запитання журналістів, В.Лазоришинець підкреслив, що всім хворим, які наразі перебувають у стаціонарі, а також особам, які померли, проводилася швидка тест-дігностика. У жодному випадку не було виявлено вірусу грипу, але дослідження тривають. Він також повідомив, що, аби з'ясувати причини летальних випадків, на місцях зараз працюють завідуючі кафедрами патанатомії медичних вишів, головний патологоанатом МОЗ і патологоанатом Інституту фтізіатрії і пульмонології.

Головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол у свою чергу додав, що остаточну відповідь щодо того, яка форма вірусу викликала захворювання на пневмонію і летальні випадки, можна буде дати після дослідження матеріалу фахівцями Центральної СЕС та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського АМН. "Тобто ці матеріали сьогодні передано, за 2-3 доби ми будемо знати кінцевий результат. Але на одному результаті ми зупинятися не будемо, обов'язково зробимо ще контроль, побачимо ланцюгову реакцію, бо збудник грипу може мутувати", - сказав О. Біловол.

Він також пояснив, що летальні випадки на сьогодні пов'язані з діагнозом пневмонія, а спричинити її можуть декілька факторів, зокрема гостра вірусна інфекція, ангіна, післяопераційний стан, якийсь контактний специфічний процес тощо. "Тому діагноз пневмонія - попередній, після всіх лабораторних і патоморфологічних досліджень ми зможемо чітко сказати, що було причиною захворювання і смерті", - запевнив головний державний санітарний лікар.

Довідка. Пневмонія - поліетіологічне вогнищеве інфекційно-запальне захворювання легень із залученням до патологічного процесу респіраторних відділів легень і обов'язковим розвитком внутрішньоальвеолярної запальної ексудації. Воно може бути спричинене бактеріальною, вірусною, грибковою інфекціями, мікоплазмою. Іноді зустрічається комбінована інфекція, наприклад, вірусна і бактеріальна пневмонія.