четвер, 1 жовтня 2009 р.

У Криму помер перший космонавт-українець Павло Попович

СІМФЕРОПОЛЬ, 30 вересня. /Гульнара Курталієва - УКРІНФОРМ/. У Криму на 79-му році життя помер льотчик-космонавт СРСР, перший космонавт-українець, двічі Герой Радянського Союзу, генерал-майор авіації Павло Попович. За попередніми даними, смерть настала від інсульту.

"Павло Романович помер у Гурзуфі, у власній квартирі, де останні 7-8 років він з дружиною проводив більшу частину часу", - повідомив УКРІНФОРМу селищний голова Гурзуфа Віктор Гамаль.

Нині вирішується питання про перевезення тіла до Москви.

Майже 60 років Павло Попович прожив у цьому місті, але ніколи не забував про Україну. Багато років він був президентом Товариства української культури "Славутич". Чимала частина його заслуги є у відкритті Українського культурного центру на Старому Арбаті,9 у Москві. Саме очолюване ним товариство було ініціатором будівництва каплиці на могилі гетьмана Дорошенка у селі Ярополець неподалік Волоколамська.

"Я пишаюся тим, що я українець. Завжди, коли виступаю перед аудиторією, підкреслюю, що я - перший український космонавт!" - не раз зізнавався журналістам П. Попович.

Павло Попович народився 5 жовтня 1930 року у селищі Узин Білоцерківського району Київської області. Закінчив 7-річну школу і ремісниче училище у м. Біла Церква (1947), Індустріальний технікум трудових резервів у Магнітогорську (1951), Центральні авіаінструкторські курси вдосконалення офіцерського складу ВПС (1954), Військово-повітряну інженерну академію ім. Жуковського у Москві (1968).

Його називали патріархом першого загону космонавтів.

Вперше він полетів на орбіту в 1962 році як пілот корабля "Восток-4". Тривалість польоту становила 2 доби 22 години 57 хвилин.

Другий політ відбувся 12 років потому. Попович був уже у ранзі командира екіпажу "Союз-14". Це був перший груповий політ, який довів можливість узгоджених дій двох екіпажів. Політ тривав 15 діб 17 годин 30 хвилин 28 секунд.

Позивним Поповича був "Беркут".

Після того як він залишив загін космонавтів, продовжував службу на посаді заступника начальника Центру підготовки космонавтів з науково-дослідної роботи (1982-1988).

П. Попович - Почесний громадянин українських міст Біла Церква, Полтава, Запоріжжя. Президент Асоціації музеїв космонавтики (з 1989), президент Української спілки космонавтів (з 1999).