четвер, 13 травня 2010 р.

У Москві винесли вирок шпигуну Пентагону

КИЇВ, 13 травня. /УКРІНФОРМ/. Мосміськсуд засудив до чотирьох років колонії суворого режиму громадянина Росії Геннадія Сипачова, обвинуваченого у розголошенні державної таємниці у вигляді передачі секретних картографічних даних Пентагону. Сипачова, затриманого ФСБ у 2008 році, було визнано винним за статтею "Державна зрада у формі шпигунства", повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на російські ЗМІ.
За даними слідства, він збирав і передавав по інтернету картографічні матеріали генштабу російських збройних сил, на яких стояв гриф "секретно". Американське Міноборони могло використати їх у модулях корекції по рельєфу місцевості систем самонаведення крилатих ракет і таким чином "підвищити точність ураження на території РФ", говориться у матеріалах слідства.
Справа Сипачова - прецедентна: він першим у Росії уклав зі слідством досудову угоду про співробітництво у справі про державну зраду. Сипачов визнав провину, активно співробітничав зі слідством, допоміг виявити злочинну діяльність інших людей. У результаті суд засудив його до більш м'якого покарання, ніж передбачено статтею 275 КК РФ "державна зрада у формі шпигунства" (мінімальний термін покарання - 12 років позбавлення волі).
Як заявляють представники сторони обвинувачення, Сипачов діяв за завданням розвідувальних структур Міністерства оборони США, що працювали під прикриттям іншої організації. Про те, що це була за організація, інформації немає, оскільки на суді були повідомлені тільки ввідна і резолютивна частини вироку.