середу, 5 травня 2010 р.

"Репортери без кордонів" опублікували список світових лідерів, що перешкоджають журналістам

КИЇВ. (УКРІНФОРМ). Міжнародна організація "Репортери без кордонів" опублікувала список світових лідерів, які, на її думку, перешкоджають вільній діяльності журналістів, передає УКРІНФОРМ з посиланням на Бі-бі-сі.
У списку, публікація якого приурочена до Всесвітнього дня свободи друку, 40 найжорсткіших "гонителів свободи слова", серед яких - політики, релігійні авторитети і навіть лідери бойовиків.
"Вони впливові, небезпечні, жорстокі та ставлять себе вище за закон, - говориться в повідомленні "Репортерів без кордонів". - У владі цих гонителів свободи преси здійснювати цензуру, саджати до в'язниці, викрадати, піддавати тортурам і в найжахливіших випадках - вбивати журналістів".
До "чорного списку" попали 17 президентів і прем'єр-міністрів, в тому числі голова КНР Ху Цзіньтао, президент Ірану Махмуд Ахмадінежад, кубинський лідер Рауль Кастро, президент Білорусі Олександр Лукашенко та російський прем'єр-міністр Володимир Путін.
Усього в світі, за підрахунками "Репортерів без кордонів", з початку 2010 року вбито дев'ять журналістів; близько 300 ув'язнені. І в число "гонителів свободи слова" цього року включено лідера Талібана муллу Омара, а з російських політиків у списку виявився лідер Чечні Рамзан Кадиров.