понеділок, 24 травня 2010 р.

Вулкан Ейяф'ядлайокудль почав видихатися

КИЇВ, 24 травня. / УКРІНФОРМ /. За даними останніх вимірювань, ісландський вулкан Ейяф'ядлайокудль, що став причиною перебоїв у повітряному сполученні над Європою, почав затихати. Експерти вважають, що температура в кратері впала до 100 градусів, і тепер він вивергає лише пару, а не лаву, передає УКРІНФОРМ із посиланням на Бі-бі-сі.
Фахівець Ісландського університету Магнус Гудмундссон в неділю зробив обліт вулкана і повідомив, що, судячи зі свідчень приладів, температура в кратері впала нижче за точку кипіння. Проте, це ще не є доказом припинення вулканічної діяльності. Минулого разу, коли вулкан пробуджувався в 1821 році, виверження тривало 13 місяців. "Виверження припинялося і знову починалося кілька разів, причому з різними інтервалами, так що робити якісь прогнози дуже важко", - заявив Гудмундссон, додавши, що поблизу знаходиться набагато більший вулкан Катла, який теж може прокинутися.
В ісландському метеорологічному центрі також вважають, що нині вулкан задрімав. "Цей вулкан так поводиться, він спочатку затихає, а потім знову стає активним. Під ним продовжуються землетруси", - сказала геофізик центру Стейнунн Якобсдоттір.
На вершині своєї активності вулкан викинув в атмосферу величезну кількість попелу. Це змусило авіакомпанії перервати польоти через побоювання, що попіл може пошкодити авіаційні двигуни. Наслідки виверження, пов'язані з відміною рейсів, відчули на собі, в цілому, понад 10 млн пасажирів у всьому світі.