пʼятницю, 21 травня 2010 р.

Трійця - день Зішестя Святого Духа на землю і народження християнської Церкви

КИЇВ, 21 травня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Трійця (інші назви - П'ятдесятниця, Зелена неділя, Клечальна неділя) - третє за значенням після Великодня і Різдва Христового християнське свято, що відзначається на п'ятдесятий день від світлого свята Великодня. За Біблією, цього дня на апостолів, які були учнями і послідовниками Ісуса Христа, зійшов Святий Дух у вигляді вогненних язиків, який явив їм сутність Триєдиного Бога - Бога-Отця, Бога-Сина і Бога-Духа Святого.
Саме цього дня, який був 50-м днем по воскресінні Ісуса Христа на небо, коли всі учні зібралися разом, щоб помолитися Всевишньому, "нагло зчинився шум із неба, ніби буря раптова зірвалася і переповнила весь той дім, де сиділи вони. І з'явилися їм язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів. Усі ж вони сповнились Духом Святим, і почали говорити іншими мовами, як їм Дух промовляти давав" (Діяння апостолів 2: 2-4). Зішестям Святого Духа для апостолів відкрилась довершальна діяльність третьої особи Пресвятої Трійці - Святого Духа Утішителя. В результаті цього вчення Ісуса Христа про Триєдиного Бога досягло довершеної ясності і повноти. Християнська П'ятдесятниця містить у собі подвійне торжество: і на славу Пресвятої Трійці, і на славу Пресвятого Духа, який видимим чином зійшов на апостолів і уклав новий Вічний заповіт Бога з людьми. Зішестя Святого Духа на апостолів вважається днем народження християнської Церкви, оскільки, починаючи саме з цього дня, вони постійно збирались для спільної молитви.
Свято П'ятдесятниці має один день передсвяткування і шість днів святкування. Наступного дня після П'ятдесятниці, у понеділок, християни відзначатимуть свято Всесвятого Животворящого Духа (Духів день). У день П'ятдесятниці храми за давнім звичаєм прикрашаються зеленню і квітами, тому це свято називають Зеленою або Клечальною неділею. У нас в Україні заведено прикрашати зеленню і свої житла. Церковники зазначають, що прикрашання храмів і осель цього дня є, по-перше, сповіданням животворящої сили Животворного Духа, а по-друге, - належним присвяченням Йому паростків весни.
Зішестя на землю Святого Духа - це вінець і печать у справі спасіння людського роду, що його сповна виконав Божий Син, віддавши Самого Себе за гріхи людські на Голгофському хресті і пообіцявши прислати на землю Свого заступника - Святого Духа Утішителя. В дні П'ятдесятниці сам Святий Дух помазав апостолів на проповідників Христового Благовістя. В дні Зішестя Святого Духа народилась Христова Церква. Саме в наші дні Святий Дух Утішитель є повноправним і повноважним представником Неба на землі, який веде, просвічує, настановляє, освячує і зберігає на дорозі правди до Вічного Життя всіх своїх вірних.