середу, 5 травня 2010 р.

США вперше розсекретили інформацію про свій ядерний арсенал - понад 5 тис. боєголовок

КИЇВ. /УКРІНФОРМ/. США у понеділок, 3 травня, вперше повідомили про розмір свого ядерного арсеналу, розкривши один із головних секретів у спробі активізувати зусилля щодо нерозповсюдження зброї. До кінця вересня минулого року у розпорядженні Пентагону знаходилися в цілому 5 113 боєголовок, передає УКРІНФОРМ із посиланням на Рейтер.
У це число входять ядерні бойові заряди, що знаходяться на бойовому чергуванні, заряди в активному резерві і боєголовки в невикористаному резерві. Проте, воно не включає "декілька тисяч" боєголовок, термін служби яких завершився і які чекають на демонтаж. У Пентагоні відмовилися розкрити точну кількість боєголовок, які чекають демонтажу, пославшись на те, що йому необхідно більше оцінок, аби визначити, що це не вплине на національну безпеку США. Американський чиновник на умовах анонімності повідомив, що Сполучені Штати мають намір демонтувати ці боєголовки до початку наступного десятиліття.
"США демонструють, що стають усе більше прозорими. Це частина наших зобов'язань з метою підготувати основу для активізації режиму нерозповсюдження і подальшого контролю над озброєннями", - сказав репортерам високопоставлений представник американського оборонного відомства.
Аналітики вважають, що опублікувавши ці дані під час конференції, присвяченої перегляду Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, США показали, що скорочують арсенал, аби спонукати інші країни посилити режим нерозповсюдження ядерної зброї.
Проте, аналітики попереджають, що розкриття цих даних може негативно вплинути на імідж США, оскільки інші країни можуть злякатися, побачивши, як багато ядерної зброї збереглося у Штатах через два десятиліття після закінчення "холодної війни".
Повідомлення про розмір ядерного арсеналу США з'явилося менше, ніж через місяць після того, як президент Барак Обама оголосив про нову політику, що обмежує використання ядерної зброї Сполученими Штатами, і підписав знаковий договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь з Росією.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, 8 квітня 2010 року президент Росії Дмитро Медведєв і президент США Барак Обама підписали новий російсько-американський договір про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3), згідно з яким США і РФ протягом семи років доведуть максимальну загальну кількість ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, а кількість носіїв - до 800, при цьому число оперативно розгорнутих носіїв обмежується 700 одиницями.
У Росії на бойовому чергуванні, за даними на початок 2009 року, знаходилося трохи більш як 2820 ядерних боєзарядів.