середу, 5 травня 2010 р.

У кабіні літака президента Польщі перед катастрофою була п'ята особа

ВАРШАВА, 5 травня. (Юрій Банахевич - УКРІНФОРМ). Перед катастрофою літака президента Польщі 10 квітня під Смоленськом у кабіні пілотів, окрім чотирьох членів екіпажу (двох пілотів, навігатора і механіка), перебувала п'ята особа. Про це стало відомо після розшифрування даних "чорних скриньок" президентського Ту-154, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на телеканал tvn24.
Інформується, що це міг бути член екіпажу повітряного судна, наприклад стюардеса, або ж навіть хтось з пасажирів. Телеканал зазначає, що польська прокуратура поки що не хоче вголос оприлюднювати цю інформацію, оскільки про це повинна оголосити російська сторона, яка розслідує справу щодо катастрофи літака глави польської держави.
Тим часом, російська прокуратура продовжує аналізувати голосові та параметричні дані двох "чорних скриньок" повітряного судна. За інформацією з реєстраторів встановлено, що перед катастрофою в кабіні пілотів спрацювали система попередження про перетин мінімально безпечної для польоту висоти, а також сигналізація.
Польська сторона паралельно проводить своє розслідування. Військова прокуратура РП розглядає чотири можливі причини трагедії: технічну несправність літака, людський фактор, погану організацію і забезпечення перельоту польськими і російськими наземними службами, а також дії третіх осіб (теракт чи свідоме доведення до авіакатастрофи). Жодну з цих версій у Польщі не називають домінуючою, однак і не виключають жодної з них.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, 10 квітня 2010 року поблизу аеродрому "Смоленськ-північний" розбився літак президента Польщі з 96 особами на борту. Вони прямували на вшанування 70-ї річниці Катинської трагедії. Усі учасники трагічного авіарейсу, зокрема й Л.Качинський та його дружина Марія, загинули.