понеділок, 17 травня 2010 р.

Мінімум три великі ісландські вулкани готуються до виверження - учені

КИЇВ, 17 травня. /УКРІНФОРМ/. Виверження ісландського вулкана Ейяф'ятлайокудль може стати лише частиною загального підйому вулканічної активності, який позначиться на житті Європи в найближчі десятиліття, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на статтю в The Times.
Цю гіпотезу висунули вчені, які вивчили 205 вивержень вулканів в Ісландії, що тривали протягом останніх 1100 років. Вони визначили, що активність відбувається циклічно. Останні півстоліття спостерігався спад, але нині він закінчується.
"Частота вивержень ісландських вулканів підвищується і знижується в ході циклу, який триває близько 140 років. У другій половині XX століття ми проходили період спаду, але нині є дані, що ми наближаємося до піку активності", - заявив вулканолог Едінбурзького університету Тор Тордарсон.
Мінімум три великі ісландські вулкани готуються до виверження, повідомив Тордарсон. Це Грімсвотн, Хекла і Аск'я, і всі вони більші Ейяф'ятлайокудля. Наприклад, вулкан Хекла з 874 року н.е. вивергався 20 разів. 2000 року було відмічене невелике виверження. Зараз сніг знову тане на його вершині, що є ознакою підйому магми. Виверження вулкана Грімсвотн 1996 року призвело до танення льодовика і розмиву ділянки головної кільцевої автодороги Ісландії. Він пов'язаний із вулканом Лаки, виверження якого 1783 року призвело до таких викидів попелу, що в усій Північній півкулі протягом трьох років впала температура повітря, внаслідок чого від неврожаїв померли майже 2 млн осіб, а голод услід за цим послужив одним із поштовхів до французької революції 1789 року.
Поки головним питанням залишається тривалість виверження, що вже почалося. "У кожного вулкана свої особливості. Цей вулкан вивергався 1612 і 1821 рр. 1821 року він вивергався протягом 15 місяців, і я не бачу причини, чому цього разу виверження не триватиме стільки ж часу", - прокоментував виверження Ейяф'ятлайокудля професор факультету землезнавства Брістольського університету Стефен Спаркс.