вівторок, 11 травня 2010 р.

Збитки, завдані природі, дуже дорого коштують - доповідь ООН

КИЇВ. (УКРІНФОРМ). Збитки, завдані людиною природі, скоро почнуть негативно позначатися на економіці багатьох країн. Про це йде мова в підготовленій до публікації доповіді ООН, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Бі-Бі-Сі.
Автори доповіді під заголовком "Глобальний огляд різноманітності видів" попереджають, що через знищення тварин деякі екосистеми скоро досягнуть критичної точки і почнуть приносити все менше користі людині.
Крім того, в рамках проекту "Економіка, екосистеми і різноманітність видів" фахівці намагаються визначити грошову вартість різних послуг, які надає нам природа. Таких як очищення води і повітря, захист узбережжя від штормів і підтримка життя диких тварин для розвитку туризму. Ідея полягає в тому, що коли природа не зможе більше робити нам ці послуги, платити за них доведеться з нашої кишені. Наприклад, вже підраховано, що збитки від щорічного скорочення лісів можна оцінити в 2-5 млрд доларів, що куди більше, ніж втрати від глобальної фінансової кризи.
Чим гірше стан екосистем, говорять в ООН, тим вище імовірність того, що вони видозміняться і перестануть приносити людині таку ж користь, як раніше. Наприклад, водоймище з чистою водою, забруднене надмірною кількістю сільськогосподарських добрив, заростає водоростями. У результаті, вмирає риба, вода стає непридатною для пиття.
За даними ООН, з 1970 по 2006 рік число видів хребетних - у тому числі, ссавців, рептилій, птахів, земноводних і риб - скоротилося на третину. За словами заступника генерального директора Всесвітнього союзу охорони природи, що займається складанням "Червоної книги", Білла Джексона, на межі вимирання зараз знаходиться 21 відсоток всіх відомих ссавців, 30 відсотків усіх відомих амфібій, 12 відсотків всіх відомих птахів і 27 відсотків рифоутворюючих коралів. "Якби настільки скоротилася ціна на акції, то пішла б негайна реакція і загальна паніка", - підкреслив він.
На Саміті ООН по стійкому розвитку в Йоганнесбурзі у 2002 році були визначені завдання для скорочення темпів знищення видів до 2010 року. Зокрема, передбачається скоротити темпи зменшення природних ареалів мешкання тварин, взяти під контроль поширення інвазивних видів, а також активізувати боротьбу з незаконною торгівлею, яка може поставити під загрозу знищення рідкісних видів.