вівторок, 18 травня 2010 р.

Крим відзначає дату трагічної депортації

СІМФЕРОПОЛЬ, 18 травня. /Сергій Павлів, Гульнара Курталієва - УКРІНФОРМ/. Сьогодні в Автономній Республіці Крим на всіх адміністративних будівлях приспущені державні та республіканські прапори з приводу трагічної депортації кримських татар, вірмен, болгар, греків та німців з Криму, проведеної понад шістдесят років тому.
Нелегка доля випала понад 200-тисячному кримськотатарському народу, який буквально за один день, - 18 травня 1944-го року - виселили з Криму.
Сьогодні з усіх кінців півострова до Сімферополя прибудуть представники кримських татар, які пройдуть траурним маршем вулицями міста до центральної площі, де відбудеться траурний мітинг, присвячений 66-ій річниці депортації, передають кореспонденти УКРІНФОРМу.
Напередодні представники кримської влади, Постійного представництва Президента України в Криму поклали квіти та вінки до пам'ятних знаків і меморіалів, споруджених на згадку про депортацію.
Наразі в Криму, за даними Постійного представника Президента України в АРК Сергія Куніцина, проживає 270 тисяч представників раніше депортованих із Криму меншин, із яких 266 тисяч, - кримські татари.
Серед 300 сформованих у автономії селищ компактного проживання репатріантів лише дві третини забезпечено водою, рівень газифікації не перевищує 10-12 відсотків. Гострими залишаються проблеми медичного обслуговування, транспортного сполучення, працевлаштування. Найрезонанснішим вважається земельне питання, яке є джерелом потенційних конфліктів у Криму.
Своє звернення надіслав і Президент України Віктор Янукович, який відзначив, що "депортація - це спільний біль всіх громадян України".
"Ми сьогодні низько схиляємо голову перед пам'яттю безневинно постраждалих і згадуємо тих, хто добивався права повернення на рідну землю, зберігав свою історію, традиції, свою ідентичність", - говориться у зверненні.
"Трагічна дата спонукає замислитися над тим, що ще потрібно зробити для відновлення справедливості і створення умов для гармонійного розвитку багатоетнічного співтовариства Криму, повноцінного задоволення їхніх економічних та соціально-культурних потреб", - відзначається у зверненні Глави держави.
В той же час, говориться в документі, "історична пам'ять закликає нас до взаємної поваги". "У нас на всіх одна доля, і лише спільними зусиллями, разом ми зможемо побудувати країну і суспільство, де процвітатиме благополуччя і правитимуть демократія і закон", - наголошується в ньому.
Сьогодні, за даними кримської міліції, траурні заходи пройдуть у 8 містах та 14 районних центрах Криму - всього заплановано 47 масових заходів, приурочених до траурної дати.
Під час їхнього проведення для охорони громадського порядку буде задіяно понад 1,5 тис. працівників міліції, 300 військовослужбовців Внутрішніх військ МВС, 200 курсантів Кримського юридичного інституту Одеського держуніверситету внутрішніх справ.
Керівництво кримської міліції звернулося до учасників масових заходів із проханням дотримуватися заявлених маршрутів та місць проведення масових акцій, а все населення півострова - проявляти коректність та повагу до співгромадян.
Довідка. Щороку 18 травня в Криму проходить загальнокримський траурний мітинг, присвячений пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу.
Цього дня 1944 року з Криму до республік Середньої Азії та на Урал насильно вивезли все кримськотатарське населення. У тому ж році з півострова були депортовані вірмени, болгари, греки. У 1941 році першими з Криму вислали етнічних німців.
За деякими даними, в період Великої Вітчизняної війни з Криму за звинуваченням у державній зраді було депортовано представників понад 20 національностей.