вівторок, 11 травня 2010 р.

Україна взяла курс на повноправне членство в СНД - експерти

КИЇВ, 11 травня. /Вікторія Шилінгер - УКРІНФОРМ/. Україна змінює свою стратегію щодо ставлення до Співдружності незалежних держав /СНД/. Таку думку висловили сьогодні експерти-міжнародники, підбиваючи підсумки неформального Саміту керівників країн-членів Співдружності, який 8 травня пройшов у Москві, на прес-конференції "Україна та СНД: підсумки неформального Саміту".
За словами директора Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Григорія Перепелиці, "Україна вже змінює свої концепції стосовно СНД. Раніше наша позиція мала назву "невходження", а нині ситуація склалася так, що ми змінюємо курс і замість ЄС набудемо повноправного членства в СНД". Г. Перепелиця зауважив, що теоретично Україна входить до складу держав-учасниць, але фактично вона лише засновник СНД, оскільки в 1993 році не ратифікувала і не підписала основний статут, який давав би право стати повноправним членом Співдружності.
У свою чергу, директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов наголосив, що "для того, щоб наша держава стала повноправним учасником СНД, потрібно внести поправки до відповідного законопроекту, включаючи пропозиції як від України, так і від Співдружності".
"Фішкою Саміту стало те, що Президент України Віктор Янукович приєднався до Ради глав держав-учасниць СНД після великої перерви", - підкреслив директор програми політичного аналізу та безпеки Міжнародного центру перспективних досліджень Віктор Чумак.
За словами учасників прес-конференції, захід не передбачав підписання документів. На Саміті йшлося про поглиблення наукової співпраці та гуманітарні зв'язки держав-учасниць, про скликання восени в Москві п'ятого форуму творчої і наукової інтелігенції.
У неформальній зустрічі взяли участь Президент Росії Дмитро Медведєв, Президент Вірменії Серж Саргсян, Президент Білорусі Олександр Лукашенко, Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, Президент Таджикистану Емомалі Рахмон, Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов, Президент України Віктор Янукович, а також в.о. Президента Молдови Міхай Гімпу, Прем'єр-міністр Узбекистану Шавкат Мірзіеев, голова виконкому - виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв.