пʼятницю, 14 травня 2010 р.

Розкрити свою ДНК можна в... супермаркеті

КИЇВ, 14 травня. /УКРІНФОРМ/. На прилавках американських супермаркетів з'явився тест "Розкрий свою ДНК", покликаний виявити схильність до захворювань. Цей товар являє собою ємкість для забору слини вартістю 20 доларів, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Ino Pressa.
Покупцю цього товару пропонується направити зразок своєї слини в компанію Pathway Genomics і дочекатися результатів, які надійдуть по Інтернету. Максимальна вартість аналізу становить 249 доларів. Тест може виявити можливий розвиток хвороби Альцгеймера, пухлин, діабету 2 типу, сердечно-судинних захворювань, глаукоми, ожиріння, артрозу, алергій, реакцій на лікарські препарати і продукти харчування.
Однак новинка відразу зазнала критики з боку генетиків й уряду. По-перше, розшифровка генетичних аналізів вимагає ретельності, а це навряд чи можливо в масштабах масового виробництва. Також сам генетичний тест не дає конкретної відповіді, а визначає присутність можливих мутацій між кількома генами, які відомі вченим. Ці мутації дозволяють визначити відсоток ризику мати якусь певну хворобу. Тому, без подальшого медичного спостереження і надання допомоги пацієнтам у розшифровці результатів аналізу, ДНК-тест малоефективний, зазначають фахівці.
На даний момент влада штату Нью-Йорк заборонила продаж цього продукту. Однак набір усе ж продаватимуть в 7500 супермаркетах Walgreens в інших штатах країни. А незабаром його також можна буде купити в Інтернеті.