четвер, 6 травня 2010 р.

Польські археологи працюватимуть на місці катастрофи літака під Смоленськом

ВАРШАВА, 6 травня. (Юрій Банахевич - УКРІНФОРМ ). Група польських археологів наступного тижня вирушить до Смоленська для детального дослідження місця катастрофи президентського літака і виявлення всіх деталей повітряного судна й особистих речей загиблих. Про це повідомив у Варшаві міністр канцелярії голови Ради Міністрів РП Міхал Боні, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.
"В Інституті археології і етнографії Польської академії наук і Університеті імені Марії Склодовської-Кюрі в Любліні з'явилася ініціативна група археологів, яка представила проект дослідження місцевості в місці катастрофи. Це хороше рішення, оскільки за допомогою спеціальних приладів можна буде перевірити цілу місцевість, шукаючи залишки з повітряного судна", - наголосив М.Боні. Він пояснив, що речі постійно з'являються, оскільки дощі розмивають верхні шари грунту, а багато речей і елементів повітряного судна можуть перебувати глибоко під землею.
За інформацією урядовця, заступник міністра закордонних справ РП Яцек Найдер відбув до Москви для вирішення питань, необхідних для діяльності групи археологів: отримання згоди на обгородження цієї території, на працю польських спеціалістів, а також забезпечення їх перебування в Смоленську. М.Боні повідомив, що група складатиметься орієнтовно з 5-7 осіб, які, можливо, працюватимуть у декілька етапів. "Перший етап тривав би 10 днів, а згодом ця сама група знову могла б дослідити цю ділянку", - наголосив він.
Президентський міністр повідомив, що всі особисті речі, які археологи знайдуть на місці авіакатастрофи, повернуть рідним загиблих. Однак елементи літака становлять цінність для всього польського суспільства, тому вони можуть бути розміщені згодом в одному чи декількох музеях країни. Він також зазначив, що 10 травня, рівно через місяць після трагедії, на Варшавському кладовищі "Повонзкі" відкриють символічну крипту пам'яті трагедії з написом "10 квітня 2010. Смоленськ".
Як повідомляв УКРІНФОРМ, декілька днів тому члени однієї польської туристичної групи виявили на місці трагічних подій тритижневої давності "жахливу картину": на необгородженій території, де не було правоохоронних органів чи охоронців, можна було легко знайти фрагменти літака, взуття, фотознімки й навіть гроші, що належали учасникам трагічного авіарейсу. Оскільки місце було відкрите для доступу всіх бажаючих, вони прийняли рішення звернутися до керівництва РП посприяти у забороні вільного пересування на цій ділянці й проведення чергового "прочісування" місцевості.