вівторок, 25 травня 2010 р.

Вчені не радять уникати сексу після інфаркту

КИЇВ, 25 травня. (УКРІНФОРМ). Група американських учених дійшла висновку, що багато людей, які пережили інфаркт, безпідставно побоюються займатися сексом, оскільки лікарі не попереджають їх про те, що це безпечно для здоров'я, передає УКРІНФОРМ з посиланням на Бі-бі-сі.
Після опитування 1700 осіб, які пережили інфаркт (1184 чоловіки і 576 жінок), експерти встановили, що пацієнти, які не обговорювали з лікарями тему інтимних відносин, мають більше всього побоювань щодо впливу сексу на стан серця. З'ясувалося, що тільки близько 40% чоловіків і 20% жінок говорили про секс зі своїми лікарями протягом року після інфаркту. У разі, якщо подібних консультацій не було, на 30% зростає вірогідність того, що чоловіки рідше займатимуться сексом, ніж до хвороби. У жінок цей показник становить 40%.
"Більшість післяінфарктних пацієнтів залишаються сексуально активними. Але багато лікарів не обговорюють з ними це питання", - говорить автор дослідження Стейсі Теслер Ліндау. "Вірогідність того, що секс призведе до смерті, дуже невелика - навіть серед людей, які пережили інфаркт", - продовжує експерт.
Згідно з висновками лікарів, сердечники можуть продовжувати інтимні відносини в тому разі, якщо вони здатні переносити невеликі фізичні навантаження, наприклад, долати декілька прольотів сходів.
Висновки американських експертів підтримали в британській благодійній організації British Heart Foundation, що займається проблемами серцевих хвороб. "Дехто боїться займатися сексом після інфаркту, побоюючись, що навантаження призведе до нового нападу. Але вірогідність цього вкрай мала. Навіть якщо у вас хворе серце, ви можете мати багате і здорове сексуальне життя", - запевняє представник British Heart Foundation Кеті Росс.