вівторок, 18 травня 2010 р.

Президент США Барак Обама підписав закон про свободу преси

ВАШИНГТОН, 18 травня. (Наталія Буквич - УКРІНФОРМ ). Президент США Барак Обама підписав закон про дотримання свободи преси. Документ було названо на честь журналіста Даніеля Перла - оглядача авторитетного американського видання "The Wall Street Journal". Його викрали і позбавили життя терористи. Трагедія сталася в Пакистані у 2002 році, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.
"У світі - чимало надзвичайно хоробрих журналістів та блогерів, що з ризиком для себе намагаються пролити світло на важливі проблеми, з якими стикаються громадяни їхніх країн. Вони завжди перебувають на передовій боротьби з тиранією та утисками", - наголосив глава держави під час урочистостей у Білому домі. На церемонії підписання закону були присутні члени родини Даніеля Перла - сестри, батьки, вдова Маріан та семирічний син Адам, що народився через кілька місяців після загибелі журналіста.
Барак Обама підкреслив, що смерть Даніеля Перла нагадала міжнародній спільноті про те, наскільки вразливою є вільна преса і на що здатні окремі люди, аби змусити журналістів замовкнути. "Цей закон є свідченням того, що уряд США та Державний департамент уважно слідкують за тим, як діють керівництва інших держав відносно преси", - наголосив глава Білого дому.
Відповідно до підписаного закону, американське зовнішньополітичне відомство має включати до щорічної доповіді про дотримання прав людини розгорнуту інформацію відносно свободи преси. До того ж, офіційний Вашингтон оцінюватиме кроки урядів інших держав, спрямовані на створення умов для безпечної роботи незалежних ЗМІ. "Часто без уваги з боку міжнародної спільноти країни та уряди думають, що можуть діяти проти преси без будь-яких наслідків. Ми хочемо дати зрозуміти, що це далеко не так", - підсумував американський лідер.