понеділок, 17 травня 2010 р.

Довгожитель з ОАЕ у свої сто років виховує однорічного сина

АБУ-ДАБІ, 17 травня. (Марина Федяніна - УКРІНФОРМ). Довгожитель з ОАЕ Салім бін Саїд бін Алі Аль-Абдувалі своїм прикладом доводить, що вік - не перешкода для батьківства. Чоловік, який переступив столітній рубіж, має чотирьох дружин і виховує кілька десятків синів, найменшому з яких виповнився рік, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
А всього у еміратского довгожителя 32 сини (найстарший помер шість років тому на 70-му році життя) і 120 онуків. За все життя Салім одружувався 18 разів, причому, згідно з мусульманським законом, брав у дружини одночасні не більш як 4 жінки. Пристрасть до жіночої статі у нього сформувалася до 20 років, причому вже тоді він для себе з'ясував, що хоче мати більш як одну дружину. Подібне бажання залишилося у старика досі. У виборі супутниць життя Салім був неперебірливий: він шукав вдів, розведених і просто дівчат, які хотіли заміж. У 60 років чоловік їздив за дружинами також до Індії, а у 70 років - до Єгипту. Для кожної зі своїх дружин він будував скромне житло.
Все життя Саліма пройшло у невеликому містечку Тейіба (ОАЕ), де він близько 20 років пропрацювало муедзином в одній з місцевих мечетей. Містечко славиться своїми фініковими гаями у руслах висохших гірських річок (ваді) і джерелами прісної води, у яких більшість днів у році була вода, - справжнє багатство у посушливих ОАЕ. Через це регіон здавна є невід'ємною частиною караванних маршрутів бедуїнів. Салім згадує, що його молодість пройшла у важкі часи. Основою небагатого раціону у сім'ї Саліма були фініки, дикий мед і страва з борошна ("бур"). Але багато хто не мав і цього. Бувало і таке, що доводилося затягувати пояси, коли не удавалося знайти фініків. Весь час доводилося піклуватися про запаси прісної води, і нерідко бувало, що сім'я залишалася без краплі дорогоцінної вологи.
З труднощами були пов'язані також пошуки дров і їх транспортування. Лише у небагатьох були верблюди і осли, а більшість жителів ходили за дровами на далекі відстані пішки, несучи поклажу на собі. Коли удавалося зібрати більше, ніж потрібно сім'ї, в'язанки продавали іншим сім'ям. Через відсутність доріг і транспорту до сусідніх населених пунктів добиралися своїм ходом. Наприклад, піша дорога до найближчих містечок Масафі і Дібба в еміраті Фуджейра займала 3-4 години, а у сусідні емірати Шарджа або Дубай йшли тиждень, розповідає Салім. Проте, не дивлячись на всі складнощі, залишати свою землю люди не думали, живучи на ній у мирі між собою і допомагаючи один одному.
Дідусь згадує також, як двічі зустрічався з президентом ОАЕ і засновником нації покійним шейхом Заєдом бін Султаном Аль Нагаяном. Меджліс (приміщення, де приймають гостей або відвідувачів і обговорюють різні теми) у палаці президента завжди був відкритий для будь-якого громадянина країни, що прийшов до глави держави, з проханням або питанням, відзначає довгожитель.
У нелегкій боротьбі з часом Салім досягає успіху досить непогано. Не дивлячись на більш ніж поважний вік, глава сімейства досі у доброму здоров'ї, дуже активний і виглядає років на 20 молодше. Єдине, що непокоїть дідуся, - це слабкий зір. Проте молодецький дух не згаснув у ньому досі. Гостей Салім традиційно зустрічає у кращих традиціях еміратської гостинності, на порозі свого дому, з незмінним вітанням "Аглян уа саглян!" ("Ласкаво просимо!"), пригощає народною східною стравою "фуль" з варених бобів і арабською мудрістю, успадкованою від предків і яку він передає нащадкам. "Не будь несправедливим, - учить старик свого найменшого синочка. - У тисячу разів краще бути тим, кому доводиться зносити несправедливість, ніж тим, хто її творить".
Ще один довгожитель, 110-річний Султан Мохаммед бін Буті Аль-Неяді, живе у місті Аль-Айн (емірат Абу-Дабі). Поважний старик за все своє довге життя жодного разу не звертався до лікарів, а довголіттям Султан, як він сам стверджує, зобов'язаний виключно фінікам, жменя яких досі є обов'язковою складовою його щоденного раціону. Султан і його сім'я здавна вирощують фінікові пальми і щороку збирають близько 600 тонн урожаю плодів. Досі дідусь дає поради своїм онукам про те, як правильно обробляти родинні пальмові плантації. Дари фінікової пальми є дуже корисним продуктом, що забезпечує організм мінеральними солями і вітамінами, має протиракові властивості, підтверджують учені.
ОАЕ - п'ятий у світі експортер фініків. На сьогодні у країні росте 42 млн. фінікових пальм більш як 120 сортів і видів.