четвер, 6 травня 2010 р.

Фахівці припускають, що слон Бой помер від інсульту

КИЇВ, 6 травня. (Алла Шершень - УКРІНФОРМ). Результати попереднього незалежного розслідування свідчать, що смерть слона Боя з Київського зоопарку найвірогідніше настала внаслідок обірвання тромбу, що спричинив інсульт. Утворення ж тромбу пояснюється зруйнованим імунітетом. До такого висновку дійшли фахівці Лондонського зоопарку на підставі наданих матеріалів та публікацій у ЗМІ. Про це під час прес-конференції повідомили журналістам президент міжнародного товариства захисту тварин "SOS" Тамара Тарнавська та директор громадської організації "Експертна рада" Андрій Капустін.
Повідомляється, що руйнації імунітету Боя "сприяла" дієта, на яку в травні минулого року слона посадило керівництво зоопарку після операції по видаленню зроговівших кінцівок на ногах. Тоді німецький професор Хенінг Візнер, під керівництвом якого проходила операція, порекомендував виключити з раціону слона картоплю та хліб. Натомість керівництво Київського зоопарку почало годувати слона майже однією соломою, при тому що тварина повинна отримувати різноманітний корм. Внаслідок цього за півроку слон втратив 1,5 тонни у вазі, що неприпустимо для 39-річного слона.
Після шуму захисників тварин Боя почали швидко відгодовувати, даючи йому в день по 90 кг соковитих кормів, внаслідок чого було порушено баланс співвідношення грубого та соковитого кормів.
За словами Т.Тарнавської, не сприяла здоров`ю слона і важка зима у холодному приміщенні з асфальтною підлогою. "Це стало причиною погіршення його стану здоров`я", - зазначила вона.
Крім того, Бой мав цілий "букет" хвороб, а ветеринари зоопарку, за свідченням доглядача померлого слона Олександра Ніколова, замість догляду за тваринами займалися лікуванням собак та котів сторонніх клієнтів.
Президент міжнародного товариства захисту тварин "SOS" відзначила, що з огляду на раптовість смерті слона, його не могли отруїти. "Тварина не гине від отрути за хвилину, тим більше слон. Це є мука, конвульсії, рвота - це процесс - тоді як слон упав і помер", - запевняє захисниця тварин.
Вона відкидає версію про отруєння слона яйцями, начиненими ціаністим калієм, озвучену після кількох годин після смерті Боя колишнім директором зоопарку Світланою Берзіною та головним ветеринаром Андрієм Марунчиним. Пізніше з`ясувалося, що яйце до слона вкинули діти спецінтернату з Коростенського району Житомирської області, які у той день перебували з екскурсією в Києві.