четвер, 13 травня 2010 р.

Учені розвіяли міф про "ефект Моцарта"

КИЇВ, 13 травня. /УКРІНФОРМ/. Учені з Віденського університету спростували існування явища "ефект Моцарта", стверджуючи, що будь-яка приємна музика сприяє кращому виконанню тестових завдань, але не більше того, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на журнал Nature.
Раніше дослідники стверджували, що після прослуховування Моцарта успішність виконання завдання помітно підвищувалася, що відповідало зростанню коефіцієнта розумового розвитку (IQ) на 8-9 балів. Правда, цей ефект був короткочасним: спостерігався лише протягом експерименту, а згодом зникав.
У цей час команда психологів з Віденського університету узагальнила дані про такі досліди, в яких загалом брали участь більш як 3000 осіб. У результаті вчені не змогли знайти жодних доказів існування "ефекту Моцарта".
"Всі, хто слухав будь-яку музику - неважливо, чи то був Моцарт, Бах або джаз - справлялися із завданнями краще за тих, хто робив це у повній тиші. Але це явище давно відоме - будь-яка хороша музика має на мозок стимулюючий вплив", - підcумував Якоб Пітшніг, керівник дослідження.