пʼятницю, 14 травня 2010 р.

Учені розробили чайні фільтри, здатні допомогти курцям

КИЇВ, 14 травня. /УКРІНФОРМ/. Позбавитися тютюнової залежності допоможе нова розробка китайських фахівців - чайний фільтр з активним інгредієнтом теанін (речовина, що запобігає нікотиновій залежності), повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Times of India.
У дослідженні брали участь більш як 100 курців-чоловіків з відділення наркоманії військової окружної клініки Пекіна. Результати першого випробування показали, що щоденне вживання учасниками сигарет у середньому скоротилося приблизно на 43% і 56,5% після використання фільтрів протягом одного і двох місяців відповідно. На наступному етапі ці показники становили 48%, 83% і 91% після використання фільтрів протягом одного, двох і трьох місяців. Середньодобова кількість сигарет, що викурювалася учасниками, зменшилася приблизно з 24,5 на добу до приблизно три на день до кінця третього місяця лікування.
Крім того, більшість учасників відзначили зменшення симптомів, пов'язаних з курінням, порівняно з контрольною групою. Фізичне обстеження учасників не виявило якихось явних побічних ефектів.
Дослідження показали, що теанін у фільтрі має гальмівний ефект, аналогічний ефекту інгібітору нікотинового ацетилхолінового рецептора (nAChR).