пʼятницю, 14 травня 2010 р.

Більшість росіян вважають Чорноморський флот важливішим за російський газ

МОСКВА, 14 травня. (Ігор Соловей - УКРІНФОРМ). Більшість росіян (62%) вважають, що для Росії важливіше продовжити термін перебування Чорноморського флоту в Севастополі, ніж зберегти ринкові умови постачання газу Україні (19%). Про це свідчать дані опитування ВЦВГД про те, як росіяни відносяться до виведення Чорноморського флоту з Севастополя і що важливіше для Росії: продовження терміну перебування флоту на території України чи збереження ринкових умов постачання газу, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ.
За збереження російського флоту в Севастополі частіше ратують прибічники "Справедливої Росії" (72%) і "Єдиної Росії" (67%). Крім того, цю позицію схильні підтримувати літні люди за 60 років (66%), а також жителі Північно-Західного федерального округу (73%).
За користь же збереження ринкових умов постачання газу частіше висловлюються прибічники ЛДПР (34%) непарламентських партій (24%) і КПРФ (22%). Цю точку зору частіше висловлює молодь 18-24 років (25%), а також москвичі і петербуржці (22%).
Проти виведення Чорноморського флоту з території України виступає переважна більшість росіян (73%). Підтримують виведення флоту лише 8%, ще 19% важко сформулювати свою позицію.
Прихильники збереження російського флоту в Україні на обгрунтування своєї позиції вказують на історичну приналежність Севастополя Росії (29%), а також на те, що це вигідний стратегічний рубіж (29%). Багато хто розглядає Чорноморський флот як гаранта безпеки російського населення Криму (10%), а також як принциповий політичний момент (5%). Дехто зазначає, що збереження флоту обійдеться дешевше, ніж створення власної бази на території Росії (4%) і сподівається, що це перешкодить вступу України в НАТО (3%).
На думку прихильників виведення Чорноморського флоту з території України, збереження російського флоту в Севастополі загострює відносини двох країн, створюючи джерело потенційних конфліктів між ними (30%). Прихильники даної позиції наголошують, що російський флот має знаходитися на російській території (19%), що його утримання обходиться Росії дуже дорого (9%) і відволікає кошти від розвитку російської бази в Новоросійську (8%), а також нагадують, що Чорноморський флот давно застарів (5%).
Ініціативне всеросійське опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД) проведене 1-2 травня 2010 р. Опитано 1600 чоловік у 140 населених пунктах у 42 областях, краях і республіках Росії. Статистична погрішність не перевищує 3,4%.