неділю, 9 травня 2010 р.

На Закарпатті зацвіла Долина нарцисів

УЖГОРОД, 9 травня. /Ярослав Ядловський - УКРІНФОРМ/. Білий килим нагадує нині Долина нарцисів, що в урочищі Кіреші Хустського району на Закарпатті. Тут зацвіла вже майже половина квітів, які, стверджують учені, є ще свідками льодовикового періоду.
Цей травневий час дуже люблять туристи. Торік тут побувало 200 тисяч гостей з різних рбластей України і з-за рубежа. Цьогоріч, припускають, буде близько 300 тисяч відвідувачів. Всі готелі Хустського району заповнені до 10 травня. Від такої уваги, на жаль, Долина нарцисів потерпає: навала туристів, несприятливі природні процеси призводять до того, кажуть дослідники, що нарцисове поле щороку зменшується на гектар. Якщо так піде й далі, то унікальна пам'ятка природи взагалі зникне з мапи Закарпатської області.
Кіреські нарциси цвістимуть до 20-25 травня. Щоб туристам було цікаво тут і після того, як квіти відцвітуть, у Долині почали утримувати буйволів - екзотичних тварин, яких було завезено в Карпати з монголо-татарськими військами. Це - невибагливі тварини, для яких головне улітку - пасовище з калабанею для прийняття охолоджувальної "ванни".
Ентузіасти захисту Долини нарцисів пропонують відкрити тут музей народного побуту, а також ресторан "Буйвол", де частувати гостей дуже поживним і жирним буйволячим молоком.