четвер, 13 травня 2010 р.

Жінкам краще виходити заміж за ровесника - вчені

КИЇВ, 13 травня. /УКРІНФОРМ/. Співробітники Інституту демографічних досліджень у Ростоку (Німеччина) стверджують, що чоловік, одружувавшись з молодшою за віком жінкою, збільшує власну тривалість життя. Однак будь-яка різниця у віці між подружжям негативно впливає на тривалість життя жінки, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на РІА-Новости.
Згідно зі статистичними даними: ризик смерті у чоловіків, хто на 7-9 років старший за своїх дружин, на 11% нижче, ніж у чоловіків, що мають жінок-ровесниць. І навпаки: чоловіки, які молодші своїх дружин, вмирають раніше. Протягом довгого часу вчені вважали, наче такий стан справ аналогічно працює і відносно жінок, адже тут грає роль "відбір за здоров'ям" (ті, хто вибирає партнерів, молодших себе, робить це тому, що самі здорові і, отже, їх очікувана тривалість життя велика). Плюс, більш молодший чоловік або дружина ніби надає позитивний психологічний і соціальний ефект на старшого партнера, краще про нього піклується.
Тепер же німецькі вчені наполягають на перегляді даних установок. Проаналізувавши дані про 2 млн. датських подружніх пар, вони прийшли до висновку, що жінкам краще виходити заміж за ровесника. Шлюб зі старішим чоловіком скорочує життя жінки, однак більш молодий чоловік скорочує тривалість життя ще сильніше.